Perlit tabanlı hafif tuğla üretiminde granüler aerojel ve tinkal atıklarının kullanılabilirliği: Deneysel bir inceleme
Usability of granular aerogel and tincal wastes in perlite-based lightweight brick production: An experimental investigation
  1. Tez No: 981588
  2. Yazar: SERKAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat mühendisliği, Civil engineering
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tuğla nesiller boyu varlığını sürdüren ve inşaat endüstrisinde yaygın bir şekilde kullanılan yapı malzemesidir. Bu derece önemli olan bu malzeme teknolojinin gelişmesiyle sürekli kendini yenilemiştir. Bu yenileme gerek organik gerekse endüstriyel atıklarla yapılmıştır. Bu tez çalışmasında, fiziksel ve mekanik açıdan standart tuğlaya göre daha üstün özellikli, termal iletkenliği iyileştirilmiş, kuru birim hacim ağırlığı azalmış hafif bir duvar elemanı elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç dğrultusunda, tuğla üretiminde perlit malzemesi hammadde olarak, tinkal atığı ve granüler aerojel ikame maddesi (hacimce %0:30, %5:25, %10:20, %15:15, %20:10, %25:5; %30:0) olarak kullanılmıştır. Üretilen numunelere fiziksel ve mekanik deneyler uygulanmıştır. Bunun yanı sıra mikro yapılarının incelenmesi için SEM görüntüleri alınmıştır. Çalışmada sonucunda, termal özellikleri iyileştirilmiş, standart tuğlaya kıyasla daha hafif tuğla elde edilmiştir. Üretilen tuğlaların gerek yapısal gerekse dekoratif uygulamalarda kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Atıkların ve doğal kaynaklarımızın tuğla üretiminde kullanılması ile hem çevreye olan zarar azaltılmış hem de sürdürülebilir bir yapı malzemesi üretilmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Brick is a building material that has survived for generations and is widely used in the construction industry. This vital material has continuously been renewed with the advancement of technology. This renewal was achieved with both organic and industrial waste. This thesis aimed to produce a lightweight wall element with physical and mechanical properties superior to standard brick, improved thermal conductivity, and reduced dry unit weight. To achieve this aim, perlite was used as raw material in brick production, tincal waste and granular aerogel substitutes (0:30%, 5:25%, 10:20%, 15:15%, 20:10%, 25:5%; 30:0% by volume). Physical and mechanical tests were applied to the produced samples. SEM images were also taken to examine their microstructures. The study resulted in improved thermal properties and a lighter brick compared to standard bricks. It was concluded that the bricks produced could be used in both structural and decorative applications. By utilizing waste and our natural resources in brick production, both environmental damage will be reduced and a sustainable building material will be produced.