CRISPRa/dCas9 sistemiyle e-kaderin ve ICAM1gen ekspresyonu artırılmış mezenkimal kök hücrelerin fare modellerinde yara iyileşmesi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the Effect of Mesenchymal Stem Cells with Increased E-cadherin and ICAM1 Gene Expression Using the Crispra/dCas9 System on Wound Healing in Mouse Models
  1. Tez No: 981660
  2. Yazar: SEVİNÇ BATIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEYZAN ÖZDAL KURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Genetik, Biyoloji, Biotechnology, Genetics, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hücre adezyon molekülleri, Hücreler arası adezyon molekülü, Kök hücreler, Moleküler genetik, Yara iyileşmesi, Yağ kök hücreleri, Cell adhesion molecules, Stem cells, Molecular genetic, Wound healing, Fat stem cells
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Hücre adezyon molekülleri hücrelerin yüzeyinde bulunan bağlayıcı proteinlerdir. Bu proteinler diğer hücrelere veya ekstrasellüler matrikse bağlanarak dokularda meydana gelen yaraların iyileşmesi sırasında hayati bir rol oynarlar. Deri dokusunda meydana gelen yaraların iyileşmesinde ise ekstrasellüler matriks ailesine ait Hücre İçi Adhezyon Molekülü-1 (ICAM-1) ve Epitelyal Kaderin (E-kaderin) esas olarak rol almaktadır. Kök hücreler ve CRISPR/Cas sistemleri ise son yıllarda doku mühendisliği ve rejeneratif tıp kapsamında dermal yara hasarlarının tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, farelerden elde edilen adipoz doku kök hücreleri (ADKH) elde edilmiş ve bu hücrelerin karakterizasyonu ters faz kontrast floresan mikroskop, ve akış sitometrisi analizleri ile incelenmiştir. Elde edilen bu hücrelerdeki ICAM-1 ve/veya E-kaderin genleri lentiviral aracılıklı CRISPRa/dCas9 sistemi aracılığıyla aşırı ifade edilerek, ilgili genlerin aşırı ifadesinin in vitro ortamda ADKH'lerin gen ekspresyonu, canlılığı, adezyonu, proliferasyonu ve migrasyonu üzerine olan etkileri ters faz kontrast floresan mikroskop, RT-qPCR ve akış sitometrisi analizleri ile incelenmiştir. Ayrıca, genetik olarak modifiye edilen ADKH'ler in vivo olarak fareler üzerine açılan tam kat yara defektleri üzerine aktarılarak yara iyileşmesi üzerine olan etkileri morfoljik ve histolojik açıdan incelenmiştir. Sonuç olarak, CRISPRa/dCas9 sistemi aracılığıyla ICAM-1 ve/veya E- kaderin genleri ADKH'lerde başarılı bir şekilde aşırı ifade edilerek, bu genlerin ADKH'lerdeki aşırı ifadesinin yüzey adezyon sürelerinde artışa ve yara deneyinde ise proliferasyon ve migrasyon üzerinde artışa neden olduğu belirlenmiştir. ADKH'lerin yara iyileştirici etkilerindeki in vitro bulgulara ek olarak, in vivo hayvan çalışmaları ile de doğrulanmış olup, ADKH'lerin yara boyutunu önemli ölçüde azalttığı ve yara kenarlarından re-epitelizasyonu hızlandırdığı ve vaskülarizasyonu daha erken aşamalarda başlattığı gösterilmiştir. Tüm bu bulgular bir araya getirildiğinde, ADKH'lerde CRISPRa/dCas9 sistemi aracılığıyla ICAM-1 ve/veya E- kaderin genleri aşırı ifade edilmiş ve elde edilen bu hücrelerin artan adezyon özellikleri sayesinde yara bölgesine daha fazla bir biçimde bağlanarak dermal yara iyileşmesini desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Cell adhesion molecules are proteins that bind to the surface of cells. These proteins play a vital role in tissue wound healing by binding to other cells or the extracellular matrix. Intracellular Adhesion Molecule-1 (ICAM-1) and Epithelial Cadherin (E-cadherin), which belong to the extracellular matrix family, play a key role in wound healing in skin tissue. Stem cells and CRISPR/Cas systems have been increasingly utilized in the treatment of dermal wounds in recent years, within the scope of tissue engineering and regenerative medicine. In this study, adipose tissue stem cells (ADSCs) were obtained from mice, and their characterization was investigated using inverted phase-contrast microscopy, and flow cytometry. The ICAM-1 and/or E-cadherin genes in these cells were overexpressed using the lentiviral-mediated CRISPRa/dCas9 system. The effects of overexpression of these genes on gene expression, viability, adhesion, proliferation, and migration of ADSCs were investigated in vitro using inverted fluorescence phase-contrast microscopy, RT-qPCR, and flow cytometry. Furthermore, genetically modified ADSCs were transplanted into full-thickness wound defects in vivo, and their effects on wound healing were examined both morphologically and histologically. In conclusion, ICAM-1 and/or E-cadherin genes were successfully overexpressed in ADSCs using the CRISPRa/dCas9 system. Overexpression of these genes in ADSCs resulted in increased surface adhesion times, as well as enhanced proliferation and migration in the wound assay. In addition to the in vitro findings on the wound-healing effects of ADSCs, in vivo animal studies have also confirmed that ADSCs significantly reduce wound size, accelerate reepithelialization from wound edges, and initiate vascularization at earlier stages of wound healing. Taken together, these findings suggest that overexpressing ICAM-1 and/or E-cadherin genes in ADSCs via the CRISPRa/dCas9 system significantly enhanced the adhesion properties of these cells, resulting in increased binding to the wound site and significantly support dermal wound healing.