Toplumsal cinsiyet karşıtı hareket bağlamında Türkiye'deki LGBTİ+ hareketinin analizi: Aktörlerin eylem ve söylem çerçeveleri
Analysis of the LGBTİ+ movement in Türkiye in the context of the anti-gender movement: Action and discourse frames of actors
  1. Tez No: 981671
  2. Yazar: HASAN ÇAĞLAR BAŞOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MARELLA BODUR ÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, International Relations, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet karşıtı hareket, LGBTİ+ hareketi, çerçeveleme süreçleri, eylem ve söylem pratikleri, Kolektif eylem repertuarı, LGBTİ, Sosyal hareketler, Anti-gender movement, LGBTI+ movement, framing processes, action and discourse practices, Repertoire of collective actions, Lesbian, Gay, Bisexsuel, Trans, İntersex, Social movements
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması toplumsal cinsiyet karşıtı hareket bağlamında Türkiye'deki LGBTİ+ hareketinin eylem ve söylem pratiklerini çerçeveleme süreçleri, yeni toplumsal hareketler ve karşı hareketler yaklaşımları perspektifinden incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında Türkiye'deki LGBTİ+ hareketini temsil eden iki önemli dernek olan Kaos GL ve SPoD'un eylem ve söylem pratikleri içerik analizi yöntemi ile incelenmiş ve çerçeveleme süreçlerine göre tematik analize tabi tutulmuştur. Aynı şekilde Türkiye'deki toplumsal cinsiyet karşıtı hareketin iki uçtaki önemli temsilcileri olan KADEM ile Büyük Aile Platformu'nun eylem ve söylem pratikleri de incelenmiş, sonuçta hareketlerin birleri karşısında nasıl konumlandığı anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışma Türkiye'deki toplumsal cinsiyet karşıtı hareketin LGBTİ+ hareketine yönelik nasıl argümanlar ürettiğinin ve LGBTİ+ hareketinin bu argümanlara nasıl karşılık verdiğinin anlaşılması, bu eylem ve söylem pratiklerinin yıllara göre farklılık gösterip göstermediğinin ortaya koyulması bakımından ve hareketlerin başarı ya da başarısızlığının değerlendirilmesi bakımından önemli sonuçlar ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the action and discourse practices of the LGBTI+ Movement in Türkiye within the context of the anti-gender movement, from the perspective of framing processes, new social movements, and counter-movement approaches. Within the scope of the study, the action and discourse practices of Kaos GL and SPoD, two significant associations representing the LGBTI+ movement in Türkiye, were examined using the content analysis method and subjected to thematic analysis according to framing processes. Similarly, the action and discourse practices of KADEM and the Great Family Platform (Büyük Aile Platformu), two prominent representatives of the anti-gender movement in Türkiye, were also analyzed. The ultimate goal was to understand how these movements position themselves in relation to each other. The study presents significant findings for understanding the arguments produced by the anti-gender movement against the LGBTI+ movement and how the LGBTI+ movement responds to these arguments. It also reveals whether these actions and discourse practices have differed over the years and provides an evaluation of the movements' successes or failures.