Çatışma çözme stilleri ile ilişki doyumu arasındaki ilşkide aleksitiminin aracı rolü
The mediating role of alexithymia in the relationship between conflict resolution styles and relationship satisfaction
  1. Tez No: 981686
  2. Yazar: MERVE TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FULYA CENKSEVEN ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma Çözme Stilleri, Aleksitimi, Romantik İlişki Doyumu, Conflict Resolution Styles, Alexithymia, Romantic Relationship Satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, genç yetişkinlerde çatışma çözme stilleri, aleksitimi ve romantik ilişki doyumu arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmaya 293 katılımcı dâhil olmuş, veriler Kişisel Bilgi Formu, Çatışma Çözme Stilleri Ölçeği, Toronto Aleksitimi (TAS-20) Ölçeği ve İlişki Doyumu Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin SPSS v.23 ve AMOS v.24 ile yapılan analizlerde betimsel istatistikler, uygulanmıştır. Araştırmada olumsuz çatışma çözme stilinin ilişki doyumunu negatif yönde,olumlu çatışma çözme stilinin ise ilişki doyumunu pozitif yönde yordadığı belirlenmiştir. Aleksitiminin hem olumsuz çatışma çözme stili hem de olumlu başa çıkma stili ile ilişki doyumu arasındaki ilişkide tama aracı role sahip olduğu saptanmıştır. Bu çalışma, genç yetişkinlerde aleksitimi ve yapıcı çatışma çözme becerilerinin ilişki doyumunu belirleyen temel faktörler olduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular hem akademik hem de uygulamalı alanlar için yol gösterici olup, genç yetişkinlere yönelik duygusal farkındalık ve ilişki yönetimi programlarının geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationship between conflict totality, alexithymia, and romantic relationships in young adults..A total of 293 participants were included in the study, and data were collected using a Personal Information Form, the Conflict Resolution Styles Scale, the Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), and the Relationship Satisfaction Scale. Descriptive statistics were applied in the analyses conducted with SPSS v.23 and AMOS v.24 The findings revealed that negative conflict resolution style negatively predicted relationship satisfaction, while positive conflict resolution style positively predicted relationship satisfaction. Alexithymia was found to have a full mediating role in the relationship between both negative conflict resolution style and positive coping style and relationship satisfaction. This study reveals that alexithymia, and constructive conflict resolution skills are fundamental factors determining relationship satisfaction in young adults. The findings provide guidance for both academic and practical fields and contribute to the development of emotional awareness and relationship management programs for young adults.