Acil servise başvuran ST elevasyonlu miyokard infarktüsü tanısı alan hastalarda laboratuvar bulguları ve düzeltilmiş QT uzunluğunun prognoz ve mortaliteyi öngörmedeki etkisi
The effect of laboratory findings and corrected QT interval on prognosis and mortality in patients presenting to the emergency department with ST-elevation myocardial infarction
- Tez No: 981810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABUZER COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: STEMİ, QTc süresi, mortalite, EKG, STEMI, QTc interval, mortality, ECG
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, STEMİ tanısı ile acil servise başvuran hastalarda, başvuru anında 12 derivasyonlu EKG üzerinden hesaplanan QTc süresi ile 6 aylık mortalite arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca QTc süresi ile demografik özellikler, laboratuvar parametreleri ve MI alt tipleri arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışma, STEMİ tanısı ile başvuran 359 hastayı kapsamaktadır. Demografik, laboratuvar ve EKG verileri kaydedilmiştir. QTc süresi, başvuru anındaki EKG'lerden Bazett formülü ile otomatik olarak hesaplanmış, deneyimli bir hekim tarafından manuel olarak doğrulanmıştır. Altı aylık mortalite verileri Ulusal Ölüm Bildirim Sistemi (UYBS) üzerinden elde edilmiştir. Veriler Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman korelasyon, ROC analizi ve çok değişkenli lojistik regresyon testleriyle analiz edilmiştir. Bulgular: Tüm grupta ortalama QTc süresi 445.43 ± 36.09 ms olarak hesaplandı. Mortalite gelişen hastalarda QTc süresi anlamlı şekilde daha uzun bulundu (490.98 ± 31.15 ms vs. 438.90 ± 31.82 ms; p<0.001). ROC analizinde QTc süresi için AUC 0.897 (%95 GA: 0.849–0.944) olarak saptandı. Lojistik regresyon analizine göre, QTc süresinde her 1 ms'lik artış mortalite riskini %4,8 oranında artırmaktaydı (OR=1.048; p<0.001). QTc süresi ile yaş arasında pozitif korelasyon vardı (r=0.286; p<0.001) ve posterior ile AVR infarktlarında QTc süreleri anlamlı şekilde daha uzundu (p=0.001). Sonuç: Başvuru anında ölçülen QTc süresi, STEMİ hastalarında 6 aylık mortaliteyi öngörmede anlamlı ve bağımsız bir belirteçtir. Ayrıca QTc süresi, MI alt tipi ile ilişkili bulunmuş ve iskemi yaygınlığına dair ipuçları sunabilecek bir parametre olarak değerlendirilmiştir. Erken dönemde QTc'nin dikkate alınması, yüksek riskli hastaların izleminde fayda sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between the QTc, calculated from 12-lead ECGs at admission, and 6-month mortality in patients diagnosed with STEMI. Additionally, associations between QTc duration and demographic characteristics, laboratory parameters, and MI subtypes were investigated. Materials and Methods: This prospective observational study included 359 STEMI patients admitted to the emergency department. Demographic, laboratory, and ECG data were collected. QTc intervals were automatically calculated using Bazett's formula and manually verified by an experienced investigator. Mortality data at 6 months were obtained from the National Death Notification System. Statistical analyses included Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman correlation, ROC curve analysis, and multivariate logistic regression. Results: The mean QTc duration was 445.43 ± 36.09 ms across all patients. QTc intervals were significantly longer in patients who died compared to survivors (490.98 ± 31.15 ms vs. 438.90 ± 31.82 ms; p<0.001). The area under the ROC curve (AUC) for QTc in predicting mortality was 0.897 (95% CI: 0.849–0.944). In multivariate logistic regression, each 1 ms increase in QTc was associated with a 4.8% higher mortality risk (OR = 1.048; p<0.001). QTc duration was positively correlated with age (r = 0.286; p<0.001) and significantly prolonged in posterior and aVR infarctions (p = 0.001). Conclusion: QTc interval measured at admission is an independent and significant predictor of 6-month mortality in STEMI patients. Its association with MI subtypes also suggests that QTc may reflect the extent of ischemia. Early assessment of QTc duration could enhance risk stratification and monitoring in high-risk patients.