Three essays on social choice theory
Sosyal seçim kuramı üzerine üç makale
- Tez No: 981892
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL YILDIZ, PROF. DR. SEMİH KORAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sosyal seçim kuramı, Social choice theory
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
İlk makalede, Yıldız (2013) tarafından Koray ve Yıldız (2018)'in haklar yapısı çerçevesinin çok-aşamalı bir versiyonu olarak sunulan iki aşamalı haklar yapısı aracılığıyla uygulanabilirliği inceliyoruz. Yıldız, Nash pazarlık çözümünün uygula\-nabilirliğini göstermişken, biz sonlu alternatifler kümesi ve lineer tercih profilleri içeren standart ortamda iki aşamalı haklar yapısını ele alıyoruz. Uygulanabilir sosyal tercih kuralları için gerekli koşulları belirliyor ve yeterli bir koşul sağlayarak, iki aşamalı haklar yapısı altında uygulanabilirliğin karakterizasyonuna katkı sunuyoruz. İkinci makalede, Koray ve Şenocak (2024) tarafından ortaya konan seçmede-kapalılık kavramını, yalnızca en üst tercihlerin dikkate alındığı sosyal tercih fonksiyonları çerçevesinde yeniden inceliyoruz. Bu alanda tarafsız fonksiyonların bir alt kümesinin seçmede-kapalılık taşıdığını, ancak ve ancak tüm üyelerinin kendini-seçici olduğunu gösteriyoruz. Seçmede-kapalılığın iki zayıflatılmış versiyonunu öneriyoruz: bunlardan biri, Şenocak (2009)'un puanlama bağıntılarıyla ilgili sonuçlarını düzeltirken, diğeri tekil değerli inceltmelerinin zayıf seçmede-kapalılık oluşturup oluşturmadığına dair kısmi bir karakterizasyon sunuyor. Üçüncü makalede, sıralı karşılıklı bağımlı tercihleri ve baskın strateji dengesinde bir sosyal tercih bağıntısının uygulanabilirliği problemini inceliyoruz. Uygulama için gerekli ve zengin alanlarda yeterli bir monotonluk koşulu belirliyoruz. Gibbard–Satterthwaite teoreminin bir karşılığının geçerli olduğu karşılıklı bağımlılık yapılarını karakterize ediyoruz. Karşılıklı bağımlılık zayıf olduğunda, diktatörlüğün baskın-strateji teşvik uyumlu tek kural olduğunu; güçlü olduğunda ise diktatörlüğün bile baskın-strateji uygulanabilirliğini sağlayamadığını gösteriyoruz. Bu sonuçlarla, esasen ex-post teşvik uyumluluğuna odaklanan sağlam mekanizma tasarımı literatürünü tamamlıyor ve baskın-strateji teşvik uyumluluğunun aşırı kısıtlayıcılığını vurguluyoruz.
Özet (Çeviri)
In the first essay, we study implementation via two-stage rights structures, introduced by Yildiz (2013) as a multi-stage version of the rights structure framework of Koray and Yildiz (2018). While Yildiz established the implementability of the Nash bargaining solution, we consider the two-stage rights structure in the standard environment with a finite set of alternatives and linear order profiles. We identify necessary conditions for implementable social choice rules and provide a sufficient condition, contributing to a characterization of implementation via two-stage rights structures. In the second essay, we revisit the notion of selection-closedness introduced by Koray and Senocak (2024) within the tops-only domain of social choice functions. We show that a subset of neutral functions on this domain is selection-closed if and only if all its members are self-selective. We propose two weakenings of selection-closedness: one corrects Senocak's (2009) results on scoring correspondences, while the other yields a partial characterization of correspondences whose singleton-valued refinements form a weakly selection-closed family. In the third essay, we study ordinal interdependent preferences and the problem of implementing a social choice correspondence in dominant-strategy equilibrium. We identify a monotonicity condition that is necessary and, in rich domains, sufficient for implementation. We characterize interdependence structures under which a counterpart of the Gibbard--Satterthwaite theorem holds. When interdependence is weak, we show that dictatorship is the only dominant-strategy incentive compatible rule; when it is not, even dictatorship fails to be implementable. These results complement the robust mechanism design literature, which focuses on ex-post incentive compatibility, by highlighting the restrictiveness of dominant-strategy incentive compatibility.