Exploring the impact of financial literacy on personal financial management among university students in türkiye
Türkiye'deki üniversite öğrencileri arasında finansal okuryazarlığın kişisel finansal yönetim üzerindeki etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 982109
  2. Yazar: SALAM MOHAMAD MAKRAM OMAR BALAWI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TARANA AZIMOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Finansal Bilgi, Finansal Davranış, Kişisel Finansal Yönetim Uygulamaları, Üniversite Öğrencileri, Financial Literacy, Financial Knowledge, Financial Behavior, Personal Financial Management Practices, University Students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Odaklanarak üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlığı (FL) ve kişisel finansal yönetim uygulamaları (PFMP) arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Genç yetişkinlik döneminde para yönetimi becerilerinin giderek daha fazla gözlenen önemi nedeniyle, bu çalışma finansal bilgi düzeyi (FK) ve finansal davranış (FB) ile öğrencilerin para yönetimi becerileri arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmada kullanılan yöntem keşfedici niceldir ve lisans ve lisansüstü öğrencilerden oluşan rastgele bir grupta bilgi elde etmek için bir anket kullanılmıştır. FL'yi değerlendirmek için 12 maddelik FK ve FB'ye dayalı ölçekler kullanılırken, PFMP şu boyutların kullanımıyla değerlendirilir: nakit yönetimi, kredi yönetimi, emeklilik ve mülk yönetimi ve genel yönetim, 16 madde. Demografi de FL ve PFMP ile ilişkileri incelemek için faktör olarak kullanılmıştır, örneğin Yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve algılanan aile zenginliği. Ölçüm araçları üzerinde (EFA) ve (CFA) yapılmış ve ölçekler buna göre ayarlanmış ve doğrulanmıştır. Sonuçlar, daha yüksek FL'nin PFMP'yi olumlu etkilediğini ve pozitif olarak ilişkili olduğunu göstermektedir. Lisansüstü ve lisans öğrencileri arasında FK'nin PFMP ile ilişkisi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Daha büyük öğrencilerin finansal yönetimde daha iyi olduğuna dair istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç yoktur. Öğrenci cinsiyetine göre FL'de bir fark bulunamamıştır. FK ile PFMP arasında bir korelasyon bulunamamıştır. Aile tarafından algılanan serveti daha yüksek olan öğrencilerin, örneklemin geri kalanından daha iyi FL'ye sahip olduğu bulunmuştur. Bulgular, finansal eğitim kurumlarına içgörü sağlamanın yanı sıra gençlerin, politika yapıcıların bilinçli finansal kararlar alma yönündeki farkındalığına da katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
This study explores the relationship among financial literacy (FL) and personal financial management practices (PFMP) of the university students focusing on Istanbul Aydin University as a case study. Due to the increasingly observed significance of money management skills during the period of young adulthood, this study aims at examining the relationships amid the level of financial knowledge (FK) and financial behavior (FB) with the money management skills of students. The method used in this research explorative quantitative, and a questionnaire was used to obtain information within a random group of undergraduate, and graduate students. The scales used to evaluate FL based on FK and the FB with 12 items, whereas the PFMP is evaluated with the use of the following dimensions: cash management, credit management, retirement and estate management and general management, with 16 items. Demographics are also used as factors to study relationships with FL and PFMP, e.g. Age, gender, and education level and perceived family wealth. (EFA) has been done on the measurement tools as well as (CFA) and the scales have been adjusted and validated accordingly. Results show that higher FL positively impacts PFMP and that they are positively correlated. There is no impact statistically significant in FK relation to PFMP between graduate and undergraduate students. There is no statistically significant result of older students being better in financial management. No difference has been found in FL based on student gender. No correlation has been found between FK and PFMP. Student with higher family perceived wealth were found to have better FL than the rest of the sample. The findings can give insight to financial educational bodies as well as contribute to awareness of the youth, policymakers, towards making better financial decisions