Türkiye'de idari yargı kararlarının uygulanmaması sorunu
The problem of non-enforcement of administrative judicial decisions in Türkiye
  1. Tez No: 982128
  2. Yazar: TUBA BAKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hukuk devleti, yargı kararlarının uygulanmaması, idarenin sorumluluğu, tazminat, Rule of law, non-enforcement of judicial decisions, administrative responsibility, compensation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
İdari yargı, idarenin hukuka uygunluğunu denetleyen temel bir mekanizma olarak, hukuk devleti ilkesinin pratikteki en önemli uygulayıcılarından biridir. İdare hukukunun temel ilkelerinden biri olarak hukuk devleti; hukukun üstünlüğü esasına dayalı ve konulan kuralların, kuralı koyanlar dâhil olmak üzere tüm kişi ve kuruluşları bağlayan, hukuk güvenliğinin tesis edildiği, devletin tüm organlarının hukuka bağlı olduğu ve yargı denetimine olanak sağlanan çağdaş ve demokratik devleti ifade etmektedir. Hukuk devleti, polis devletinin aksine devletin yalnızca kural koyduğu değil aynı zamanda koyduğu kurallara herkesle birlikte kendisinin de bağlı olduğu bir kavramı ifade etmekte ve uluslararası alanda hukuk sisteminin meşruiyetinin bir ölçüsü olarak dikkate alınmaktadır. Hukuki güvenlik ve istikrarın teminatı olarak hukukun en somut görünümü olan yargı kararlarının uygulanması demokratik hukuk devletinin gereklerindendir. Hukuk devletinde, yargı kararının uygulanmaması gibi bir düşüncenin söz konusu olmaması gerekmekte ise de teoride doğru olan bu düşünce pratikte ortaya çıkabilecek olumsuz ihtimallere karşın ülkemizde de yasal düzenlemelerle güvence altına alınmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda, ülkemizde güncelliğini yitirmeyen ve yargının kronik problemlerinden biri olan idari yargı kararlarının uygulanmaması sorunu irdelenmiştir. Çalışmamız, yargı sisteminin bir mensubu olarak edinilen tecrübeler ve mevcut hukuki mekanizmalar ışığında, soruna ilişkin hukuki çerçeveyi detaylıca incelemeyi ve uygulanabilir çözüm önerileri sunmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda çalışmamızda, idari yargı teşkilatının yapısı, yargılama sürecinde verilen kararlar ve kararların uygulanmalarına ilişkin genel hukuk kuralları, doktrin ve yargısal içtihatlar çerçevesinde değerlendirilerek ülkemizdeki bu yapısal soruna yönelik somut çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The administrative judiciary, as a fundamental mechanism for overseeing the legality of administrative actions, is one of the most significant implementers of the rule of law principle in practice. As a core principle of administrative law, the rule of law is grounded in the supremacy of law, wherein established rules bind all individuals and entities, including those who create them. It ensures legal certainty, mandates that all state organs operate within the bounds of law, and facilitates judicial oversight, thereby embodying a modern and democratic state. In contrast to a police state, the rule of law signifies a system where the state not only establishes rules but is also bound by them alongside all other actors. Internationally, it is regarded as a measure of the legitimacy of a legal system. The enforcement of judicial decisions, as the most tangible manifestation of the law, is a fundamental requirement of a democratic rule-of-law state, ensuring legal security and stability. While the notion of non-implementation of judicial decisions should be unthinkable in a rule-of-law state, this theoretically sound principle has been safeguarded in Türkiye through legislative measures to address potential practical shortcomings. In our study, the issue of non-implementation of administrative court decisions—a problem that has not lost its relevance in our country and remains one of the chronic challenges of the judiciary—has been thoroughly examined. Our work aims to scrutinize the legal framework pertaining to this issue in detail and to offer practical solution proposals, drawing on experiences acquired as a member of the judicial system and the existing legal mechanisms. Within this scope, the structure of the administrative judiciary organization, the decisions rendered during the trial process, and the general legal rules concerning their enforcement have been evaluated within the framework of doctrine and judicial precedents, with an effort to develop concrete solution proposals for this structural problem in our country.