Utriküler fonksiyonun video ocular counter-roll testi ile BPPV'li bireylerde incelenmesi
Assessment of utricular function in BPPV using the video ocular counter-roll test
- Tez No: 982183
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Odyoloji, Audiology
- Anahtar Kelimeler: Vestibüler fonksiyon testleri, Vestibüler sistem, Vestibular function tests, Vestibular system
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Utriküler Fonksiyonun Video Ocular Counter-Roll Testi ile BPPV'li Bireylerde İncelemesi Bu çalışmada, Video Nistagmografinin (VNG) test bataryasına yeni geliştirilerek eklenen Video Ocular Counter Roll (vOCR) test ile, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) hastalarında utrikül fonksiyonunun değerlendirmesi, Video Ocular Counter Roll testinin utrikül fonksiyonunu değerlendirmedeki rolünün Oküler Vestibüler Uyarılmış Miyojenik Potansiyeller (oVEMP) ile karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Çalışmaya 18–60 yaş aralığında, posterior semisirküler kanal BPPV tanısı almış 30 birey ile vestibüler yakınması bulunmayan 30 sağlıklı birey olmak üzere toplam 60 birey dahil edildi. Tüm bireylere vOCR ve oVEMP testleri uygulandı. BPPV'li bireyler belirlendikten sonra tanıya yönelik uygun repozisyon manevraları yapıldı ve bir hafta sonra kontrol testleri ikinci değerlendirme olarak tekrarlandı. vOCR testinde göz torsiyon dereceleri, oVEMP testinde ise N1-P1 latans ve amplitüd değerleri analiz edildi. İlk değerlendirmede, sağ vOCR değerleri ve sağ oVEMP latans bileşenlerinde çalışma grubu ve kontrol grubu arasında arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Tedavi sonrası sağ vOCR değerinde ve sağ oVEMP latanslarında anlamlı iyileşme gözlendi. Elde edilen bulgular, BPPV'li bireylerde semisirküler kanal (SSK) tutulumuna ek olarak utrikül fonksiyonunun da bozulduğunu ve vOCR testinin bu disfonksiyonu değerlendirmede etkili bir yöntem olduğunu gösterdi. OCR testi, oVEMP ile sonuçların benzer olması ve non-invaziv bir yöntem oluşu nedeniyle klinik değerlendirmelerde tanımlayıcı bir araç olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Investigation of Utricular Function in Individuals With BPPV Using the Video Ocular Counter-Roll Test This study aims to evaluate utricular function in patients with Benign Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV) using the Video Ocular Counter-Roll (vOCR) test, a newly developed addition to the Video Nystagmography (VNG) test battery. It also seeks to compare the role of the vOCR test in assessing utricular function with that of Ocular Vestibular Evoked Myogenic Potentials (oVEMP). A total of 60 participants, including 30 individuals aged between 18 and 60 diagnosed with posterior semicircular canal BPPV and 30 healthy individuals without vestibular complaints, were included in the study. All participants underwent both vOCR and oVEMP testing. After identifying the BPPV patients, appropriate repositioning maneuvers were performed for treatment, and follow-up tests were repeated one week later as a second evaluation. In the vOCR test, the degree of ocular torsion was analyzed, while in the oVEMP test, N1-P1 latency and amplitude values were assessed. In the initial evaluation, no significant differences were found between the study and control groups in terms of right vOCR values and right oVEMP latency components. However, after treatment, a significant improvement was observed in the right vOCR values and right oVEMP latencies. The findings indicate that, in addition to semicircular canal (SCC) involvement, utricular function is also impaired in individuals with BPPV and that the vOCR test is an effective method for evaluating this dysfunction. Due to its similarity in results with oVEMP and its non-invasive nature, the vOCR test was concluded to be a valuable tool for clinical assessments.