Fonksiyonel hareket tarama testlerinin (FMS) artistik cimnastikçilerin atletik performansları üzerindeki etkisi ve optimizasyonu
The effect and optimization of functional movement screen (FMS) tests on the athletic performance of artistic gymnasts
  1. Tez No: 982199
  2. Yazar: YUSUF CEBECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ONUR CERRAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Artistik cimnastik, Fonksiyonel hareket tarama testi (FMS), Atletik performans, Düzeltici egzersiz, Fonksiyonel hareket yeterliliği, Artistic gymnastics, Functional movement screening (FMS), Athletic performance, Corrective exercises, Movement quality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Fonksiyonel Hareket Tarama Testi'ne (FMS) dayalı düzeltici egzersiz programının, artistik cimnastikçilerin atletik performans parametreleri üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, FMS temelli egzersizlerin sporcuların fonksiyonel hareket yeterlilikleri, kuvvet, hız ve genel performans düzeyi üzerindeki katkıları değerlendirilmiştir. Araştırma, deneysel desenle yürütülmüş olup Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) ve olimpik düzeyde faaliyet gösteren, 14–22 yaş aralığındaki toplam 24 erkek artistik cimnastikçi çalışmaya dâhil edilmiştir. Katılımcılar, deney (n=12) ve kontrol (n=12) grubu olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Her iki gruba ön test olarak FMS, dikey sıçrama ve 20 metre sprint testleri uygulanmıştır. Deney grubuna, FMS test sonuçlarına göre yapılandırılmış; mobilite, stabilite ve motor kontrol odaklı egzersizlerden oluşan 6 haftalık bir egzersiz programı uygulanmıştır. Kontrol grubu ise bu süreçte yalnızca rutin cimnastik antrenmanlarına devam etmiştir. Araştırma bulguları, deney grubunda FMS skorlarında anlamlı düzeyde artış, dikey sıçrama performansında gelişme ve 20 metre sprint süresinde iyileşme olduğunu ortaya koymuştur. Kontrol grubunda ise bu parametrelerde anlamlı bir değişiklik gözlemlenmemiştir. Bu sonuçlar, FMS temelli programların yalnızca sakatlık önlemeye değil, aynı zamanda atletik performansın artırılmasına da katkı sağlayabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak bu çalışma, FMS'ye dayalı egzersizlerin, artistik cimnastik gibi yüksek motor beceri gerektiren branşlarda performansın geliştirilmesine yönelik etkili bir araç olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, FMS programlarının sporcu gelişimi ve antrenman planlamasına entegre edilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of a corrective exercise program based on the Functional Movement Screen (FMS) on athletic performance parameters of male artistic gymnasts. The research evaluates the contribution of FMS-based exercises to athletes' movement quality, strength, speed, and overall performance levels. The study was conducted using an experimental design and included a total of 24 male artistic gymnasts, aged between 14 and 22, who are actively training at the Turkey Olympic Preparation Center (TOHM) and competing at the Olympic level. Participants were divided into two groups as an experimental group (n=12) and a control group (n=12). Both groups underwent pre-tests, including FMS, vertical jump, and 20-meter sprint tests. The experimental group followed a 6-week structured exercise program based on their FMS results, targeting mobility, stability, and motor control. The control group continued their routine gymnastics training during the same period without any additional intervention. The findings revealed a significant improvement in FMS scores, vertical jump performance, and 20-meter sprint time in the experimental group. No statistically significant changes were observed in the control group. These results suggest that FMS-based programs can contribute not only to injury prevention but also to enhancing athletic performance. In conclusion, this study demonstrates that FMS-based exercises can be an effective tool for improving performance in sports that require high motor skills, such as artistic gymnastics. Accordingly, practical recommendations are presented for integrating FMS protocols into athlete development and training planning processes.