Rutin aşı takviminde yer almayan aşılar hakkında aile hekimlerinin bilgi, tutum ve önerileri
Knowledge, attitudes, and recommendations of family physicians regarding vaccines not included in the routine immunization schedule
- Tez No: 982457
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL GÜNHER ARICA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aşılama, HPV, İnfluenza, Rotavirüs, Aile Hekimliği, Vaccination, HPV, Influenza, Rotavirus, Family Medicine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Aile hekimleri ülkemizde rutin aşı takviminde yer alan aşıları yüksek oranda uygularken, takvim dışında kalan aşıların uygulanması aynı düzeyde değildir. Bu durum, hem hekimlerin bilgi ve farkındalık düzeyi hem de hastalara yönelik bilgilendirme süreçleriyle ilişkilidir. Bu çalışma, aile hekimlerinin rutin aşı takvimi dışında kalan aşılar hakkındaki bilgi düzeylerini, önerme eğilimlerini ve farkındalıklarını değerlendirmeyi, ayrıca eğitim ihtiyaçlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel tasarıma sahip bu araştırma için etik kurul onayı alındıktan sonra 01.11.2024–01.12.2024 tarihleri arasında İstanbul Avrupa Yakası'nda görev yapan aile hekimleri, aile hekimliği uzmanları ve aile hekimliği asistanlarına anket uygulanmıştır. Araştırmacılar tarafından literatür taranarak hazırlanan anket; sosyodemografik özellikler, rutin takvim dışı aşıların önerilme durumu, bu aşılar hakkındaki bilgi düzeyi, bilgi kaynakları ve konuyla ilgili eğitim taleplerini içermektedir. Anket online ve yüz yüze görüşme yöntemleriyle doldurulmuştur. Bulgular: Çalışmaya toplam 339 hekim katılmıştır. Çocuk sahibi olmayanların doğru yanıt sayısı, çocuk sahibi olanlara göre anlamlı şekilde daha yüksektir (p=0,032). Hem kurumda hem de meslekte çalışma süresi arttıkça bilgi düzeyinin yükseldiği saptanmıştır (p<0,01). Ünvanlara göre anlamlı fark bulunmuş; aile hekimliği asistanlarının doğru yanıt sayıları uzmanlardan daha yüksektir. Katılımcıların yaklaşık %90'ı erişkin boğmaca aşısı dışında kalan takvim dışı aşıları önermektedir. Öneride bulunmama gerekçeleri arasında en sık yoğun iş yükü nedeniyle bilgilendirmeye zaman ayıramama ve aşı maliyetleri sebebiyle hastaların aşıyı yaptırmayacağını düşünme yer almaktadır. Hekimlerin %97,3'i HPV, %94,1'i rotavirüs ve meningokok, %79,4'si influenza ve %31,6'i erişkin boğmaca aşısının rutin takvime eklenmesini istemektedir. Sonuç: Bulgular, aile hekimlerinin rutin takvim dışı aşıları büyük oranda önerdiğini ancak bilgi güncellemelerine ve eğitimlere ihtiyaç duyduklarını göstermektedir. Ayrıca, hekimler bu aşıların Sağlık Bakanlığı rutin aşı takvimine eklenmesini güçlü biçimde talep etmektedir. Eğitim programlarının düzenlenmesi ve takvime entegrasyon çalışmalarının yapılması, bağışıklama hizmetlerinin etkinliğini artırabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: While family physicians in our country administer the vaccines listed in the routine vaccination schedule at a high rate, the implementation of vaccines outside this schedule is not at the same level. This situation is related to both the level of knowledge and awareness of the physicians, as well as the information processes directed towards patients. This study aims to evaluate family physicians' knowledge levels, recommendation tendencies, and awareness regarding vaccines outside the routine vaccination schedule, as well as to identify their educational needs. Materials and Methods: After obtaining ethical approval for this descriptive cross-sectional study, a survey was conducted between 01.11.2024 and 01.12.2024 among family physicians, family medicine specialists, and family medicine residents working in the European side of Istanbul. The survey, prepared by researchers through a literature review, includes sociodemographic characteristics, the status of recommending vaccines outside the routine schedule, knowledge levels regarding these vaccines, sources of information, and training requests related to the subject. The survey was filled out using online and face-to-face interview methods. Results: A total of 339 physicians participated in the study. The number of correct answers from those without children was significantly higher than those with children (p=0.032). It was found that as both the duration of work in the institution and the professional experience increased, knowledge levels also rose (p<0.01). A significant difference was found according to titles; family medicine residents had a higher number of correct answers than specialists. Approximately 90% of the participants recommend vaccines outside the routine schedule other than the adult pertussis vaccine. The most common reasons for not recommending vaccines include the inability to allocate time for informing due to a heavy workload and the belief that patients will not get vaccinated due to the costs of the vaccines. Of the physicians, 97.3% wanted HPV, 94.1% wanted rotavirus and meningococcal vaccines, 79.4% wanted influenza, and 31.6% wanted adult pertussis vaccines to be added to the routine schedule. Conclusion: The findings indicate that family physicians largely recommend vaccines outside the routine schedule but need updates in their knowledge and training. Furthermore, physicians strongly demand that these vaccines be added to the Ministry of Health's routine vaccination schedule. Organizing educational programs and working on integration into the schedule may enhance the effectiveness of immunization services.