Sömürge döneminden günümüze Pakistan polis teşkilatı
Pakistan police organization from the colonial period to today
  1. Tez No: 982476
  2. Yazar: MEHMET AVCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ENDER ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pakistan Polis Teşkilatı, Sömürgecilik, 1861 Polis Yasası, 2002 Polis Emiri, Tarihsel Kuramcılık, Polis Reformları, Güvenlik sektörü reformu, Siyasal reformlar, Trafik kuralları, İdari kolluk, Pakistan Police Force, Colonialism, Police Act of 1861, Police Order of 2002, Historical Institutionalism, Police Reforms, Security sector reform, Political reforms, Traffic rules, Administrative police
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Pakistan polis teşkilatının güncel sorunlarını, kökenlerini ve gelişimini tarihsel kuramcılık perspektifiyle analiz etmektedir. Çalışma, modern bir devlet kurumundan farklı olarak, sömürgeci bir iktidar tarafından baskı ve kontrol aracı olarak inşa edilen polisin, Pakistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından dahi etkisini nasıl koruduğunu araştırmaktadır. Bu kapsamda, sivil polislikten farklı bir model olan İrlanda polis teşkilatının da bir prototip olarak incelenmesiyle, sömürgeci polisin ideolojik temelleri ortaya konmaktadır. Tezin birinci bölümünde, modern polisliğin teorik ve tarihsel temelleri ele alınmaktadır. Bu bölümde, polisin Avrupa'da (İngiltere ve Fransa) nasıl farklı modellerle kurumsallaştığı ve sömürgeci bir varyantı olan İrlanda modelinin, 1861 Polis Yasası ile Hindistan'a nasıl uyarlandığı gösterilmektedir. Bu yasanın, teşkilatı askeri disiplinli ve merkeziyetçi bir yapıya büründürerek sömürgeci otoritenin bir aracı haline getirdiği vurgulanmaktadır. Tezin ikinci bölümünde, Pakistan'ın 1947'de bağımsızlığını kazanmasının ardından sömürgeci mirasın nasıl devralındığı incelenmektedir. Bu bölümde, devletin federal yönetim yapısı ve ilk reform girişimlerinin neden başarısız olduğu tartışılmakta, ardından 2002 Polis Emiri'nin getirdiği hukuki ve yapısal değişiklikler analiz edilmektedir. Tezin üçüncü bölümünde ise, sömürge mirasından kaynaklanan sorunların güncel yansımaları ele alınmaktadır. Bu bölümde, sömürgeci yapının doğrudan bir devamı olan federe polisleri ile daha reformist bir yaklaşıma sahip federal polis birimlerinin mevcut durumları incelenmektedir. Sonuç olarak tez, Pakistan polisinin mevcut sorunlarının (siyasallaşma, yolsuzluk ve insan hakları ihlalleri) temelinde, sömürge döneminden kalma baskıcı yapının yattığını ve gerçek bir reform için bu kurumsal mirasın kökten ele alınması gerektiğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the current problems, origins, and development of the Pakistani police force through a historical theoretical perspective. Unlike a modern state institution, the study explores how the police, constructed by a colonial power as an instrument of oppression and control, retained its influence even after Pakistan's independence. In this context, the ideological foundations of the colonial police are revealed by examining the Irish police force as a prototype, a model distinct from civilian policing. The first part of the thesis examines the theoretical and historical foundations of modern policing. This section demonstrates how the police were institutionalized through different models in Europe (England and France) and how the Irish model, a colonial variant, was adapted to India with the Police Act of 1861. It emphasizes that this law transformed the force into an instrument of colonial authority by imbuing it with a militaristic, centralized structure. The second part of the thesis examines how the colonial legacy was inherited after Pakistan's independence in 1947. This section discusses the federal administrative structure of the state and why initial reform attempts failed, followed by an analysis of the legal and structural changes introduced by the 2002 Police Order. The third section of the thesis examines the current implications of problems stemming from the colonial legacy. This section examines the current status of the federal police, a direct continuation of the colonial structure, and federal police units with a more reformist approach. Ultimately, the thesis argues that the oppressive structure inherited from the colonial era underlies the current problems of the Pakistani police (politicization, corruption, and human rights violations), and that this institutional legacy must be fundamentally addressed for true reform.