Binicilik sporu yapan yetişkinlerinduygusal zekâ ve empatik eğilimdüzeylerinin incelenmesi
Examination of emotional intelligence and empathic tendency levels of adults engaged in equestrian sports
  1. Tez No: 982648
  2. Yazar: DENİZ YILMAZ KUBALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Binicilik, Duygusal Zekâ, Empatik Eğilim, Horse Riding, Emotional Intelligence, Empathic Tendency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, binicilik sporu ile ilgilenen bireylerin duygusal zekâ düzeyleri ile empatik eğilim düzeylerinin incelenmesidir. Bu araştırmada nicel araştırma yaklaşımı olan ilişkisel tarama modelinden yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini binicilik sporu yapan bireyler, örneklemini ise bu sporu aktif olarak yapan 101 yetişkin binici (18-60 yaş) oluşturmaktadır. Bu araştırmada, veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Ankette, araştırmacı tarafından hazırlanan demografik form,“Duygusal Zekâ Ölçeği”,“Empatik Eğitim Ölçeği”yer almaktadır. Veri analizi sürecinde SPSS 23 programı kullanılmış olup analizler %95 güven aralığında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilere göre, kadınların İyimserlik/Ruh Halinin Düzenlenmesi, Duyguların Kullanımı alt boyutları ve Duygusal Zekâ Ölçek puanları erkeklere göre daha yüksektir. Geliri giderinden fazla olanların İyimserlik/Ruh Halinin Düzenlenmesi alt boyut puanı, geliri giderinden az olanlara göre daha yüksektir. Lisansüstü mezunlarının Duyguların Değerlendirilmesi alt boyut puanı, lise ve ön lisans mezunu olanlara göre daha yüksektir. 25-35 yaş arası olanların İyimserlik/Ruh Halinin Düzenlenmesi alt boyut puanı, 46-55 yaş arası olanlara göre daha yüksektir. Binicilik sporuna başlama yaşı 31-40 yaş arası olanların Duygusal Zekâ Ölçek puanı, 41 yaş ve üstü olanlara göre daha yüksektir. Analiz sonuçlarına göre medeni durum, binicilik sporu ile uğraşma süresi, binicilik branşı ve binicilik sporu düzeyi grupları arasında Duygusal Zekâ Ölçeği ve alt boyutları bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamaktadır. Empatik Eğilim Ölçeği sonuçlarına göre ise, cinsiyet, medeni durum, gelir durumu, eğitim durumu, yaş, binicilik sporuna başlama yaşı, binicilik sporu ile uğraşma süresi, binicilik branşı ve binicilik sporu düzeyi grupları arasında Empatik Eğilim Ölçeği puanları bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamaktadır. Empatik Eğilim Ölçek puanı ile İyimserlik/Ruh Halinin Düzenlenmesi alt boyut puanı arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki bulunmaktadır. Empatik Eğilim Ölçek puanı ile Duyguların Kullanımı alt boyut puanı arasında pozitif yönlü çok zayıf bir ilişki bulunmaktadır. Empatik Eğilim Ölçek puanı ile Duyguların Değerlendirilmesi alt boyut puanı arasında pozitif yönlü orta bir ilişki bulunmaktadır. Empatik Eğilim Ölçek puanı ile Duygusal Zekâ Ölçek puanı arasında pozitif yönlü orta bir ilişki bulunmaktadır. Sonuç olarak yukarıda sözü edilen tüm bu bulgular, empati ve duygusal zekâ arasındaki güçlü ilişkiyi ortaya koymakta ve her iki becerinin birbirini destekleyici özellikte olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the levels of emotional intelligence and empathic tendencies among individuals engaged in equestrian sports. A relational screening model, one of the quantitative research approaches, was employed in the study. The research population consists of individuals who practice equestrian sports, while the sample comprises 101 adult equestrians (aged 18–60) who are actively involved in the sport. Data were collected through a questionnaire, which included a demographic information form prepared by the researcher, the“Emotional Intelligence Scale,”and the“Empathic Tendency Scale.”The data analysis was conducted using SPSS 23 software, with a 95% confidence interval. According to the findings, female participants scored higher than males in the sub-dimensions of Optimism/Mood Regulation and Utilization of Emotions, as well as in the overall Emotional Intelligence Scale. Participants whose income exceeds their expenses had significantly higher scores in the Optimism/Mood Regulation subdimension compared to those whose income is lower than their expenses. Postgraduate degree holders scored higher in the Appraisal of Emotions sub-dimension compared to high school and associate degree graduates. Individuals aged 25–35 scored higher in the Optimism/Mood Regulation sub-dimension than those aged 46–55. Participants who started equestrian sports between the ages of 31–40 had higher overall emotional intelligence scores than those who began at age 41 or older. No statistically significant differences were found in emotional intelligence and its sub-dimensions based on marital status, duration of engagement in equestrian sports, equestrian discipline, or level of participation. Regarding the Empathic Tendency Scale, no statistically significant differences were observed across gender, marital status, income level, educational background, age, age of starting equestrian sports, duration of involvement in the sport, equestrian discipline, or participation level. A weak positive correlation was found between empathic tendency scores and the Optimism/Mood Regulation sub-dimension, while a very weak positive correlation was observed with the Utilization of Emotions sub-dimension. A moderate positive correlation was identified between empathic tendency scores and the Appraisal of Emotions sub-dimension, as well as with overall emotional intelligence scores. In conclusion, these findings reveal a strong relationship between empathy and emotional intelligence, indicating that these two skills are mutually reinforcing.