Sosyal sorumluluk kampanyalarında kaynak uzmanlığının, mesaj stratejilerinin ve sosyal sorumluluk türünün marka güvenilirliğine, marka bağı geliştirmeye ve satın alma niyetine etkisi: Karma bir araştırma
The effect of resource expertise, message strategies, and type of social responsibility in social responsibility campaigns on brand trustworthiness, brand loyalty development, and purchase intention: A mixed-methods research
  1. Tez No: 982815
  2. Yazar: MAŞİDE KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KILINÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal sorumluluk, marka bağı, satın alma niyeti, social responsibility, brand bond, purchase intention
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde tüketiciler, bir ürünü satın alma davranışı sergilerken sadece o ürünün veya hizmetin fiyatına ve kalitesine odaklanmayıp; aynı zamanda kurumların toplum için yaptıklarına da dikkat etmekte ve toplumsal problemlere duyarlı olan markaları tercih etmektedir. Dolayısıyla sosyal sorumluluk, kurumların ürettikleri ürün ve hizmetlerini, faaliyet göstermiş oldukları hedef pazarda etkili bir şekilde tanıtmaları ve etkin bir marka oluşturmaları açısından önemli bir rol oynamaktadır. Kurumlar, uyguladığı sosyal sorumluluk kampanyaları ile tüketicilerin gözünde kurum imajını artırarak, tüketicilerin kuruma karşı sempati duymasını sağlamaktadır. Bunun sonucunda tüketiciler ile marka arasında bir bağ oluşmaktadır. Araştırmanın amacı, sosyal sorumluluk kampanyalarında kaynak uzmanlığının, mesaj stratejisinin ve sosyal sorumluluk türünün marka güvenilirliğine, marka bağı geliştirmeye ve satın alma niyetine etkisini incelemektir. Günümüzde markalar, sadece toplumsal duyarlılığa sahip bir iletişim stratejisi ile hareket etmeyerek, aynı zamanda sosyal değerler yaratma hedeflerini de belirtmektedir. Bu bağlamda, çalışmada sosyal sorumluluk kampanyalarının tüketici algısında nasıl bir bağ, güven ve davranışsal niyet oluşturduğu da ortaya konulmuştur. Araştırma karma yöntem deseni temelinde iki aşamada yapılandırılmıştır. Araştırmada yöntem olarak nicel ve nitel yöntemlerin birleştirilmesinden oluşan karma yöntem desenlerinden biri olan“açımlayıcı sıralı karma yöntem deseni”kullanılmıştır. Kaynak uzmanlığı, mesaj stratejisi ve sosyal sorumluluk türünün, marka güvenilirliğine, marka bağı geliştirmeye ve satın alma niyetine tek başına etkileri olmazken; kaynak uzmanlığının ve mesaj stratejisinin ile kaynak uzmanlığının ve sosyal sorumluluk türünün birlikte etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Odak grup görüşme verilerinden elde edilen tematik analizi sonucu“sorumluluk, çevre duyarlılığı, güven, duygusal bağlılık ve ikna”olmak üzere toplamda beş tema ortaya çıkarılmıştır. Araştırma, hem uygulama hem de teorik açıdan sosyal sorumluluk iletişiminin tüketici ve marka güvenilirliği, tüketici ve marka bağı, tüketici ve satın alma niyeti ilişkileri üzerindeki öneme dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, consumers don't just focus on the price and quality of a product or service when purchasing a product or service; they also pay attention to what organizations do for society; they prefer brands that are sensitive to social issues. Therefore, social responsibility plays a crucial role in effectively promoting their products and services in their target markets and building a strong brand. Social responsibility campaigns implemented by organizations enhance the company's image in the eyes of consumers, fostering a sense of community and fostering positive relationships with the organization. As a result, a bond is formed between consumers and the brand. The purpose of the research is to examine the impact of source expertise, message strategy, and type of social responsibility in social responsibility campaigns on brand credibility, brand bond development, and purchase intention. Today, brands not only operate with socially conscious communication strategies but also express their goal of creating social value. In this context, the study also explored how social responsibility campaigns foster a bond, trust, and behavioral intentions in consumer perception. The research was structured in two stages using a mixed-methods design. While source expertise, message strategy, and social responsibility type alone do not impact brand credibility, brand bond development, or purchase intention, the combined effects of source expertise and message strategy, as well as source expertise and social responsibility type, are found.The research employed an exploratory sequential mixed methods design, a mixed methods design combining quantitative and qualitative methods. Thematic analysis of focus group interview data yielded five themes: responsibility, environmental awareness, trust, emotional commitment, and persuasion. The research highlights the importance of social responsibility communication in both practical and theoretical aspects of consumer and brand credibility, consumer and brand bonding, and consumer and purchase intentions.