İki dilli Pakistanlı lise öğrencilerinin Urduca ve Türkçe dil yeterlikleri ile aile içi dil kullanımı üzerine bir inceleme
An examination of Urdu and Turkish language proficiency and family language use in bilingual Pakistani high school students
- Tez No: 982910
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE DEMİREL FAKİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe, Türkçe öğretimi, Urduca, Yabancı dil öğretimi, Turkish, Turkish teaching, Urdu language, Foreign language teaching
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
Özet
Pakistan ile Türkiye arasındaki göç hareketleri sonucunda ortaya çıkan kültürel etkileşim, Türkçe-Urduca iki dillilik olgusunu gündeme getirmiştir. Farklı dil ailelerine ait olan bu iki dil, özellikle göçmen lise öğrencilerinin öğrenim süreçlerinde, çeşitli dilsel ve pedagojik sorunlara yol açmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'de yaşayan 15 yaşındaki Pakistanlı iki dilli lise öğrencilerinin Türkçe ve Urduca okuma becerileri ile aile içi dil kullanımlarının bu becerilerle ilişkisi incelenmiştir. Araştırmada PISA 2018 okuma testi temel alınarak Türkçe metinler ve uzmanlarca çevrilmiş Urduca metinler uygulanmıştır. Ayrıca lise öğrencilerinin ve ebeveynlerin dil kullanımına yönelik anketler de yapılmıştır. Bulgular, öğrencilerin Türkçe seviyelerinin genellikle orta seviyede yoğunlaştığını, ancak üst düzeye ulaşmakta zorlandıklarını; Urducada ise büyük oranda düşük seviyelerde kaldıklarını göstermektedir. Aile içi dil kullanımının özellikle Urducanın tercih edilmesinde belirleyici olduğu, dengeli iki dillilik ortamlarında ise her iki dilde de daha güçlü okuryazarlık geliştiği ortaya çıkmıştır. Bu araştırmanın, Türkiye'de göçmen dil edinimine ilişkin literatüre katkı sağlaması ve iki dillilik konusunun hem akademik hem de eğitim politikaları açısından önemini ortaya koyması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of migration between Pakistan and Turkey, cultural interaction has brought the phenomenon of Turkish-Urdu bilingualism to the forefront. Belonging to two distinct language families, these languages pose linguistic and pedagogical challenges for migrant children in their learning processes. This study examines the Turkish and Urdu reading skills of 15 year old bilingual Pakistani high school students living in Turkey as well as the relationship between family language use and these skills. The research is based on the PISA 2018 reading assessment framework, using Turkish texts and Urdu texts translated by experts. In addition, questionnaires were administered to both students and their parents to gather data on language use within the family. The findings indicate that while students generally performed at intermediate level of proficiency in Turkish, they struggled to reach advanced levels. In Urdu, however, most remained at lower levels. Family language practices were found to be especially critical for the preservation of Urdu, whereas balanced bilingual environments supported stronger literacy development in both languages. The study is expected to contribute to the literature on language acquisition among migrant children in Turkey and highlight the significance of bilingualism for both academic research and educational policy.