Türkiye'nin Kore Savaşı'na katılımı üzerine meclis ve kamuoyu tartışmaları
The parliamentary and public debates on Turkey's participation in Korean War
  1. Tez No: 983024
  2. Yazar: BURAK ÜNLÜTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN DİNGİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş, Kore Savaşı, Türk Dış Politikası, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk Barışseverler Cemiyeti, Cold War, Korean War, Turkish Foreign Policy, Grand National Assemby of Turkey, Turkish Peace-Lovers Association
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin 1950–1953 yılları arasında Kore Savaşı'na asker gönderme kararını, Soğuk Savaş dönemi ve ülkenin iç siyasi yapısı çerçevesinde incelemektedir. Birinci bölüm, İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan uluslararası düzeni ve Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasında şekillenen iki kutuplu sistemi ele alarak, bu durumun Türkiye'nin Batı'ya yöneliminde oynadığı rolü analiz etmektedir. İkinci bölümde, Türkiye'nin Kore'ye asker gönderme kararının Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yarattığı tartışmalar; hukuki, anayasal ve prosedürel boyutlarıyla değerlendirilmiştir. Bu tartışmalar, ideolojik bir ayrışmadan ziyade dış politika kararlarının demokratik meşruiyeti üzerine yoğunlaşmıştır. Üçüncü bölüm ise, hükümetin aldığı karara karşı çıkan Türk Barışseverler Cemiyeti başta olmak üzere sivil toplum tepkilerini incelemekte; cemiyetin anti-emperyalist ve barış yanlısı duruşunu ortaya koymaktadır. Basın, kamuoyu ve resmi söylemler üzerinden yapılan analiz, Kore'ye asker gönderme kararının Türkiye'nin Soğuk Savaş'taki konumlanışını, demokratik uygulamalarını ve toplumsal bölünmelerini şekillendiren bir dönüm noktası olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak çalışma, dış baskılar ile iç dinamiklerin Türkiye'nin erken Soğuk Savaş dönemi dış politikasında nasıl iç içe geçtiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines Turkey's decision to send troops to the Korean War (1950–1953) within the broader framework of the Cold War and the country's domestic political landscape. The first section analyzes the post–World War II international order and the emergence of bipolarity between the United States and the Soviet Union, which reshaped global alliances and influenced Turkey's foreign policy orientation toward the West. The second section explores the parliamentary debates surrounding Turkey's dispatch of troops to Korea, emphasizing the legal, constitutional, and procedural discussions between the ruling Democrat Party and the opposition. These debates reveal that the issue was less about ideological polarization and more about the democratic legitimacy of foreign policy decision-making. The third section focuses on the reactions of civil society, particularly the activities of the Turkish Peace-Lovers Association (Türk Barışseverler Cemiyeti), which opposed the government's decision on anti-imperialist and pacifist grounds. Through the analysis of press coverage, official statements, and public discourse, the study demonstrates how the Korean War decision became a turning point in shaping Turkey's Cold War alignment, democratic practices, and societal divisions. Ultimately, this research contributes to understanding how external pressures and internal dynamics intertwined in Turkey's early Cold War foreign policy.