Tip 1 diyabetes mellitus hastalarında pankreas sertliğinin ultrasonografik shear wave elastografi ile incelenmesi ve mikrovasküler komplikasyonlar ile ilişkisi
Examination of pancreas stiffness in Type 1 diabetes mellitus patients using ultrasonographic shear wave elastography and its relationship with microvascular complications
- Tez No: 983090
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN SEZGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 1 Diabetes Mellitus, Shear Wave Elastografi, Pankreas Elastografi, Pankreas Kalınlığı, Mikrovasküler Komplikasyon, Type 1 Diabetes Mellitus, Shear Wave Elastography, Pancreatic Elastography, Pancreatic Thickness, Microvascular Complications
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Tip 1 diabetes mellitus (DM) pankreatik beta hücrelerinin otoimmün yıkımına bağlı olarak yetersiz endojen insülin üretimi ile karakterize kronik bir hastalıktır. Özellikle insülin eksikliği nedeniyle pankreas dokusunda yapısal ve fonksiyonel değişikliklere neden olabilir ve mikrovasküler komplikasyon riski taşır. Bu çalışmada, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Tip 1 DM tanısı ile takip edilen hastalarda pankreas sertliğinin ultrasonografik Shear Wave Elastografi (SWE) ile incelenmesi ve pankreas sertliği ile mikrovasküler komplikasyonlar arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza 01 Ocak 2024 - 01 Aralık 2024 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji Polikliniği'nde dahil edilme kriterlerine uyan 47 Tip 1 DM tanılı hasta ve DM tanısı olamayan 44 sağlıklı birey dahil edildi. Dahil edilen bireylerin anamnez, fizik muayene, laboratuvar ve ultrasonografileri prospektif olarak yapıldı. Pankreas doku sertliği Sher Wave Elastografi (SWE) ile ölçüldü. Tip 1 DM hastaları mikrovasküler komplikasyon olan ve olmayan olarak 2 gruba ayrılıp bu değerlendirmelerin sonuçları kıyaslandı. Tip 1 DM ve kontrol grubunun yaş ortalamaları sırasıyla 37,81±13,87 yıl ve 36,11±11,83 yıl, cinsiyet dağılımları ise 28 (%59,6) kadın, 19 (%40,4) erkek ve 25 (%56,8) kadın, 19 (%43,2) erkek şeklinde olup, yaş ve cinsiyet açısından istatistiki olarak anlamlı bir fark bulunmadı (sırasıyla p=0,561 ve p=0,570). Tip 1 DM hasta grubunda pankreas gövde kalınlığı ortalaması kontrol grubuna göre daha düşük bulundu (sırasıyla 8,80±3,25 ve 14,18±2,84; p<0,001). Tip 1 DM hasta grubunun %48,9'unda grade 1 ve %10,6'sında grade 2; kontrol grubunun ise %36,4'ünde grade 2 ekojenite artışı bulundu. Bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi (p=0,014). Tip 1 DM hasta ve kontrol grupları arasında pankreas SWE değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla 7,47±2,03'e karşılık 7,85±2,06; p=0,282). Komplikasyon olan Tip 1 DM grubunda yaş ve bel çevresi ortalaması komplikasyon olmayan gruba göre daha yüksek bulundu (sırasıyla 48,00±10,74'e karşılık 32,00±12,09 p=0,001; 93,00±6,22'e karşılık 23,55±2,80 p=0,034). Komplikasyon olan ve komplikasyon olmayan gruplar arasında pankreas gövde kalınlık ve pankreas gövde elastografi değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla 9,63±4,26'e karşılık 8,33±2,48 p=0,292; 7,90±1,70'e karşılık 7,23±,2,19 p=0,159). Tip 1 DM grubunda pankreas gövde kalınlığı ile pankreas gövdesi doku sertliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı (p=0,277, r= 0,060). Tip 1 DM hasta grubunda yaş, bel çevresi, GGT, üre, GFR ile pankreas gövde elastografisi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (p<0,05). Çalışmanın bulgularına göre, Tip 1 DM hastalarında pankreas gövde kalınlığı azalırken, pankreatik steatoz oranı artmakta, fakat SWE değerlerinde kontrol grubuna göre farklılık olmamakta ve mikrovasküler komplikasyonlar ile bu değişkenler arasında ilişki bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Type 1 diabetes mellitus (Type 1 DM) is a chronic disease characterized by insufficient endogenous insulin production due to autoimmune destruction of pancreatic beta cells. Insulin deficiency, in particular, can cause structural and functional changes in pancreatic tissue and carries a risk of microvascular complications. This study aimed to evaluate pancreatic stiffness using ultrasonographic shear wave elastography (SWE) in patients with type 1 diabetes mellitus followed at Mersin University Medical Faculty Hospital and to determine the relationship between pancreatic stiffness and microvascular complications. Our study included 47 patients diagnosed with Type 1 DM and 44 healthy individuals who met the inclusion criteria and were enrolled in the Endocrinology Outpatient Clinic of Mersin University Faculty of Medicine Hospital between January 1, 2024, and December 1, 2024. Patients underwent prospective medical history, physical examination, laboratory tests, and ultrasound. Pancreatic tissue stiffness was measured using Sher Wave Elastography (SWE). Patients with type 1 diabetes mellitus were divided into two groups: those with and those without microvascular complications, and the results of these assessments were compared. The mean ages of the Type 1 DM and control groups were 37.81±13.87 years and 36.11±11.83 years, respectively, and the gender distributions were as follows: 28 (59.6%) females, 19 (40.4%) males and 25 (56.8%) females, 19 (43.2%) males. No statistically significant difference was found in terms of age and gender (p=0.561 and p=0.570, respectively). The mean pancreatic body thickness was found to be lower in the Type 1 DM patient group than in the control group (8.80±3.25 and 14.18±2.84, respectively; p<0.001). Increased echogenicity was found in 48.9% of the type 1 DM patient group at grade 1 and 10.6% at grade 2, while in 36.4% of the control group at grade 2. This difference was found to be statistically significant (p=0.014). No statistically significant difference was found between the Type 1 DM patient and control groups in terms of pancreatic SWE values (7.47±2.03 vs. 7.85±2.06, respectively; p=0.282). The mean age and waist circumference were found to be higher in the Type 1 DM group with complications than in the group without complications (48.00±10.74 vs. 32.00±12.09, p=0.001; 93.00±6.22 vs. 23.55±2.80, p=0.034, respectively). No statistically significant difference was found between the groups with and without complications in terms of pancreatic body thickness and pancreatic body elastography values (9.63±4.26 vs. 8.33±2.48 p=0.292; 7.90±1.70 vs. 7.23±2.19 p=0.159, respectively). No statistically significant correlation was found between pancreatic body thickness and pancreatic body tissue stiffness in the Type 1 DM group (p=0.277, r=0.060). A statistically significant correlation was found between age, waist circumference, GGT, urea, GFR and pancreatic body elastography in the Type 1 DM patient group (p<0.05). According to the findings of the study, while pancreatic body thickness decreases and pancreatic steatosis rate increases in Type 1 DM patients, there is no difference in SWE values compared to the control group and there is no relationship between microvascular complications and these variables.