Serebral palsi tanılı çocuklarda antropometrik olarak üst orta kol çevresi ölçümü ile malnütrisyon açısından boy ve kilo ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between mid-upper arm circumference and height and weight for the assessment of malnutrition in children with cerebral palsy
  1. Tez No: 983105
  2. Yazar: SAMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NELGİN GERENLİ, DR. BÜŞRA KUTLUBAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Gastroenteroloji, Nöroloji, Child Health and Diseases, Gastroenterology, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, malnütrisyon, üst-orta kol çevresi, antropometrik ölçümler, Z skoru, Cerebral palsy, malnutrition, mid-upper arm circumference, anthropometric measurements, Z score
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Serebral palsi tanılı çocuklarda malnütrisyon sıklığı, motor işlev kayıpları, oral-motor disfonksiyon ve eşlik eden sistemik sorunlar nedeniyle belirgin şekilde artmıştır. Boy ve kilo ölçümlerinin her zaman güvenilir biçimde elde edilemediği bu hasta grubunda, üst-orta kol çevresi ölçümü pratik, güvenilir, uygulanabilir bir değerlendirme aracı olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada serebral palsili çocuklarda üst-orta kol çevresi ölçümünün, büyüme ve beslenme durumunu değerlendirmede kullanılan diğer antropometrik parametrelerle ilişkisi incelenmiş; ölçümün klinik geçerliliği ve malnütrisyonu belirlemedeki katkısı araştırılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Ocak–Ekim 2025 tarihleri arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji ve Çocuk Nörolojisi polikliniklerine başvuran 2–18 yaş arası, klinik olarak serebral palsi tanısı doğrulanmış 101 hasta ile gerçekleştirildi. Tüm olgularda boy uzunluğu, vücut ağırlığı, baş çevresi, vücut kitle indeksi, üst-orta kol çevresi ve triseps deri kıvrım kalınlığı ölçümleri standardize protokole uygun şekilde alındı; tüm antropometrik göstergeler ulusal ve uluslararası referans eğrilerine göre değerlendirildi. Klinik değişkenler arasında serebral palsi tipi, kaba motor fonksiyon düzeyi, epilepsi varlığı, antiepileptik ilaç kullanımı, gestasyonel hafta, yenidoğan yoğun bakım ünitesi yatış öyküsü, beslenme şekli yer aldı. Antropometrik ölçümlerle klinik değişkenler arasındaki ilişkiler uygun parametrik ve non-parametrik yöntemlerle analiz edildi. İstatistiksel analizler SPSS 25.0 programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda yer alan 101 serebral palsi tanılı çocuğun yaşları 24– 205 ay arasında değişmekte olup ortalama yaş 91,56±53,82 ay, ortalama gestasyonel hafta ise 36,24±4,61 olarak saptanmıştır. Katılımcıların %56,4'ü erkek, %60,4'ü ise 5 yaş ve üzeri gruptadır. Hastaların %68,3'ünün yenidoğan yoğun bakım yatış öyküsü bulunmakta olup, bu grubun yoğun bakımda kalış süresi ortalama 48,93±45,57 gündür. Korelasyon analizlerinde üst-orta kol çevresi Z skorunun boy Z, kilo Z, baş çevresi Z, triseps kıvrım kalınlığı Z ve vücut kitle indeksi Z skorlarıyla anlamlı ve pozitif ilişkiler gösterdiği; en güçlü ilişkilerin kilo Z (r=0,869), vücut kitle indeksi Z (r=0,787) ve triseps Z (r=0,757) ile olduğu belirlenmiştir. Hemoglobin düzeyi üst-orta kol çevresi Z skoru ile pozitif yönde ilişkili bulunurken (r=0,280), antiepileptik ilaç sayısı ile negatif bir ilişki saptanmıştır (r=-0,201). Bu bulgular, üst-orta kol çevresi ölçümünün rutin klinik değerlendirmelere eklenmesinin malnütrisyonun erken tanınmasına ve müdahalenin zamanında uygulanmasında önemli katkı sağlayabileceğini göstermektedir. Sonuç: Serebral palsi tanılı çocuklarda üst-orta kol çevresi ölçümü hem pratik uygulanabilirliği hem de temel antropometrik degişkenlerle gösterdiği güçlü̈ ilişkiler nedeniyle malnütrisyonun değerlendirilmesinde değerli bir araçtır. Özellikle güvenilir boy ve kilo ölçümü yapılamayan, postüral kontrolü sınırlı çocuklarda üst-orta kol çevresi, klinik izlemi destekleyen önemli bir göstergedir. Çalışmanın bulguları, üst- orta kol çevresinin rutin değerlendirmelere dahil edilmesinin malnütrisyonun erken tanınmasına ve müdahalenin zamanında uygulanmasına katkı sağlayacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The prevalence of malnutrition is markedly increased in children with cerebral palsy due to motor impairment, oral–motor dysfunction, and accompanying systemic problems. In this population, where height and weight measurements cannot always be reliably obtained, mid–upper arm circumference emerges as a practical, reliable, and feasible assessment tool. This study investigated the relationship between mid–upper arm circumference and other anthropometric parameters used to evaluate growth and nutritional status in children with cerebral palsy, and examined its clinical validity and contribution to identifying malnutrition. Materials and Methods: This study was conducted between January and October 2025 with 101 children aged 2–18 years who were clinically diagnosed with cerebral palsy and followed in the Pediatric Gastroenterology and Pediatric Neurology outpatient clinics of University of Health Sciences Ümraniye Training and Research Hospital. Measurements of height, weight, head circumference, body mass index, mid–upper arm circumference, and triceps skinfold thickness were obtained using standardized protocols. All anthropometric indicators were evaluated according to national and international reference curves. Clinical variables included the type of cerebral palsy, level of gross motor function, presence of epilepsy, antiepileptic drug use, gestational age, history of neonatal intensive care unit admission, and feeding method. Relationships between anthropometric measurements and clinical variables were analyzed using appropriate parametric and non-parametric statistical methods. Statistical analyses were performed using the SPSS 25.0 software. Results: The evaluation of 101 children diagnosed with cerebral palsy showed that their ages ranged from 24 to 205 months, with a mean age of 91.56 ± 53.82 months, while the mean gestational age at birth was 36.24 ± 4.61 weeks. Among the participants, 56.4% were male, and 60.4% were 5 years of age or older. A history of neonatal intensive care unit admission was present in 68.3% of the cohort, with an average stay of 48.93 ± 45.57 days in this subgroup. Correlation analyses demonstrated that the mid-upper arm circumference Z-score was significantly and positively associated with height-for-age Z, weight-for-age Z, head circumference Z, triceps skinfold thickness Z, and body mass index Z. The strongest relationships were observed with weight-for-age Z (r = 0.869), body mass index Z (r = 0.787), and triceps Z (r = 0.757). Hemoglobin level also showed a positive correlation with mid-upper arm circumference Z-score (r = 0.280), whereas the number of antiepileptic drugs used demonstrated a negative correlation (r = –0.201). These findings indicate that integrating mid-upper arm circumference measurements into routine clinical practice may enhance early detection of malnutrition and support timely management in children with cerebral palsy. Conclusion: Mid–upper arm circumference is a valuable tool for assessing malnutrition in children with cerebral palsy due to its practicality and strong associations with fundamental anthropometric measures. It is particularly useful in children with limited postural control or in whom accurate height and weight measurements cannot be obtained. The findings suggest that incorporating mid–upper arm circumference into routine clinical evaluation may facilitate the early detection of malnutrition and support timely nutritional interventions.