Ugarit Tanrılar Panteonu
Pantheon Of Gods in Ugarit
  1. Tez No: 983167
  2. Yazar: RABİA BAYDAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI KAHRAMAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Antik, Yakın Doğu, Kenan, Ugarit, Din, Panteon, Tanrılar, Ancient, Near East, Canaan, Ugarit, Religion, Pantheon, Gods
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Ugarit Kuzey Suriye'de, günümüz Ras Şamra harabelerinin bulunduğu bölgede, Lazkiye'nin yaklaşık 12 km kuzeyinde yer almaktadır. Eski Tunç Çağı'nın ortalarından itibaren Ege, Doğu Akdeniz, Mısır, Anadolu ve Mezopotamya arasındaki kültür etkileşimlerinin kesişim noktası olan Ugarit son derece kozmopolit bir yapıya sahipti. M.Ö. 14. yüzyılın ortalarından 12. yüzyılın başlarındaki yıkılışına kadar Hitit İmparatorluğu'nun Suriye'deki en önemli ve değerli vasalı olarak öne çıkmıştır. Ugarit dini, şehrin deniz kıyısındaki konumuna ve Sami kökenine dayalı bir yapı taşımaktadır. Tanrılar panteonu Kenan dini etkisiyle şekillenmiştir. El, Baal, Dagan, Mot, Anat, Aşera, Yam, Şapşu, Horon ve Yarikh gibi tanrı ve tanrıçalar Ugarit panteonunun temelini oluşturur. Bu çalışmada Ugarit Tanrılar Panteonu tüm yönleriyle incelenmiştir. Baş tanrıların yanı sıra diğer tanrıların verileri de değerlendirilmiş, birincil kaynak olarak Ugarit çivi yazılı metinleri kullanılmış ve konuya dair önceki çalışmalar da göz önünde bulundurulmuştur. Bu yöntemle panteondaki tanrıların isimleri, sayıları, onlara sunulan ritüeller ve sunular, simgeleri ve güçleri hakkında kapsamlı bilgiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ugarit is located in northern Syria, in the area corresponding to the ruins of modern-day Ras Shamra, approximately 12 km north of Latakia. From the middle of the Early Bronze Age onwards, Ugarit functioned as a crossroads of cultural interaction between the Aegean, the Eastern Mediterranean, Egypt, Anatolia, and Mesopotamia, exhibiting a highly cosmopolitan character. From the mid-14th century BC until its destruction in the early 12th century BC, it served as the most important and valuable vassal of the Hittite Empire in Syria. The religious system of Ugarit was shaped by the city's coastal location and its Semitic origins. Its pantheon was heavily influenced by Canaanite religion, with deities such as El, Baal, Dagan, Mot, Anat, Asherah, Yam, Shapshu, Horon and Yarich constituting its core. This study provides a comprehensive examination of the Ugaritic pantheon. In addition to the principal deities, data on other gods have been analyzed, drawing primarily on Ugaritic cuneiform texts and incorporating relevant previous scholarship. This approach has enabled the collection of detailed information regarding the names and number of deities, the rituals and offerings associated with them, their symbolic representations, and their attributed powers.