Topraklara uygulanan şeker fabrikası atıklarının (melas) toprakların biyolojik özellikleri üzerine etkileri
The effects of sugar factory waste (molasses) applications on soil biological properties
- Tez No: 983179
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR BİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şeker pancarı melası, Sugar beet molasses
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
Özet
Melas şeker fabrikalarının atık maddelerinden olup, bu atık maddelerin üretimini yapan fabrikalarda tekrar değerlendirilmesi ve çevre kirlilik yükünün azaltılması oldukça önemlidir. Melas şeker fabrikalarında şeker üretimi sırasında ortaya çıkan bir yan üründür. Şekerin kristalleşemeyen halidir. Melasın aşırı kullanımı geviş getirenlerde rumen asidozu başta olmak üzere sindirim sistemi problemlerine yol açabilir. Kullanım sınırı aşılmamak şartıyla melas her zaman için lezzetli olması, enerjice zengin olması gibi nedenlerden dolayı tercih edilmelidir. Ancak, melas konusunda ve melasın toprak verimliliği ve mikrobiyal popülasyon üzerine etkileri konusunda araştırmalar mevcut değildir. Bu çalışmanın amacı Erzurum Aziziye ilçesinde bulunan Ilıca Şeker Fabrikası atıklarından Şilmpenin toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerine, mikrobiyal popülasyonuna, antimikrobiyal aktiviteye, toprak enzim aktivitesine ve şeker fasulye (Phaseolus vulgaris) bitkisinin gelişimi üzerine etkilerini araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
Molasses is one of the waste materials of sugar factories, and it is very important to recycle these waste materials in the factories producing them and reduce the environmental pollution burden. Molasses is a by-product produced during sugar production in sugar factories. It is the non-crystallisable form of sugar. Excessive use of molasses may cause digestive system problems, especially rumen acidosis, in ruminants. Provided that the usage limit is not exceeded, molasses should always be preferred for reasons such as being delicious and rich in energy. However, there are no studies on molasses and its effects on soil fertility and microbial population. The aim of this study is to investigate the effects of Şilmpe, one of the wastes of the Ilıca Sugar Factory in Erzurum Aziziye district, on some physical and chemical properties of the soil, microbial population, antimicrobial activity, soil enzyme activity and the development of the sugar bean (Phaseolus vulgaris) plant.