Babil toplumunun siyasal ve sosyal hayatında din faktörü
Religion factor in the political and social life of babylonian society
  1. Tez No: 983194
  2. Yazar: NUHCAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAY PEKŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Akad, Babil, Din, Krallar, Mezopotamya, Sümerler, Tanrı, Tapınaklar, Toplum, Akadian, Babylonian, Religion, Kings, Mesopotamia, Sumerians, God, Temples, Society
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması,“Babil Toplumunun Siyasal ve Sosyal Hayatında Din Faktörü”başlığı altında, Mezopotamya uygarlığının tarihsel gelişim süreci içinde dinin Babil Devleti ve toplumu üzerindeki etkilerini çok boyutlu bir yaklaşımla incelemektedir. Araştırmanın temel sorunlarını, dini inançların Babil'in siyasal yapılanması, toplumsal işleyişi ve kültürel organizasyonları üzerindeki yönlendirici etkisi oluşturmaktadır. Bu bağlamda, dinin yalnızca inanç düzeyinde değil, aynı zamanda yönetim pratiklerinde, hukuki düzenlemelerde ve sosyal sınıflar arasındaki ilişkilerde nasıl bir rol oynadığı analiz edilmiştir. Özellikle yöneticilerin ve kral figürünün tanrısal meşruiyet arayışı çerçevesinde dini araçsallaştırma biçimleri; ruhban sınıfının hem dinsel otorite hem de siyasal güç bağlamındaki konumu; halkın ise gündelik yaşamdaki bireysel ve kolektif dini pratiklerle ilişkisi detaylı olarak incelenmiştir. Araştırma, Eski, Orta ve Yeni Babil dönemlerini kapsayan geniş bir zaman aralığında gerçekleştirilmiş, bu kapsamda birincil kaynak olarak kral yıllıkları, tapınak arşivleri, kehanet ve ritüel metinleri, hukuk belgeleri ile arkeolojik veriler (kabartmalar, heykeller, mühürler vb.) kullanılmıştır. Aynı zamanda Babil öncesi döneme ait Sumer ve Akad toplumlarının dini yapıları da değerlendirilmiş; böylece Babil dini anlayışının gelişim süreci tarihsel süreklilik bağlamında ele alınmıştır. Tezin ulaştığı temel bulgulardan biri, Babil krallarının iktidarlarını tanrısal kökenli bir meşruiyet söylemiyle temellendirerek dini, siyasal bir meşrulaştırma aracı olarak kullandıklarıdır. Halk ise din aracılığıyla hem dünyevi huzur hem de ölüm sonrası için güvenlik ve kurtuluş umudu taşımış, bu nedenle dini kurallar ve ritüeller yaşamın her alanında belirleyici hale gelmiştir. Sonuç olarak, dinin Babil toplumunda yalnızca manevi değil, yapısal bir kurum olarak işlev gördüğü açıkça ortaya konmuştur. Bu yönüyle tez, Babil'de dinin yalnızca bir inanç sistemi değil, aynı zamanda siyasal ve sosyal yapıyı belirleyen temel bir kurum olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis, under the title of“Religion Factor in the Political and Social Life of Babylonian Society”, examines the effects of religion on the Babylonian state and society in the historical development process of Mesopotamian civilisation with a multi-dimensional approach. The main problems of the research are the guiding influence of religious beliefs on Babylon's political structure, social functioning and cultural organisations. In this context, it is analysed how religion played a role not only at the level of belief but also in administrative practices, legal regulations and relations between social classes. In particular, the ways in which rulers and kings instrumentalised religion in their quest for divine legitimacy; the position of the clergy in the context of both religious authority and political power; and the relationship of the people with individual and collective religious practices in everyday life are examined in detail. The research was conducted over a wide time span covering the Old, Middle and Neo-Babylonian periods, and in this context, king annals, temple archives, oracle and ritual texts, legal documents and archaeological data (reliefs, statues, seals, etc.) were used as primary sources. At the same time, the religious structures of Sumerian and Akkadian societies belonging to the pre-Babylonian period were also evaluated; thus, the development process of the Babylonian religious understanding was discussed in the context of historical continuity. One of the main findings of the thesis is that Babylonian kings used religion as a means of political legitimisation by justifying their power with a discourse of divine legitimacy. The people, on the other hand, hoped for both worldly peace and post-mortem security and salvation through religion, and therefore religious rules and rituals became decisive in every aspect of life. As a result, it is clearly demonstrated that religion functioned not only as a spiritual but also as a structural institution in Babylonian society. In this respect, the thesis reveals that religion in Babylonia was not only a belief system but also a fundamental institution that determined the political and social structure.