KLİNİĞİMİZDE İNFLUENZA VİRÜS ENFEKSİYONU İLE TAKİP EDİLEN ÇOCUK HASTALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUATION OF PEDIATRIC PATIENTS FOLLOWED WITH INFLUENZA VIRUS INFECTION IN OUR CLINIC
- Tez No: 983421
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN AKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İnfluenza, ayırıcı tanı, çocuk, Hemofilus influenzae, Streptococ enfeksiyonları, Çocuk hastalıkları, Çocuk sağlığı, Çocuk sağlığı servisleri, Influenza, differential diagnosis, children, Haemophilus influenzae, Streptococcal infections, Child diseases, Child health, Child health services
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Kliniğimizde İnfluenza Virüs Enfeksiyonu ile Takip Edilen Çocuk Hastaların Değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: İnfluenza enfeksiyonu, influenza A veya B virüslerinin ve nadiren influenza C akut solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan dünya çapında salgınlar halinde ortaya çıkabilen bir hastalıktır. İnfluenza genellikle sağlıklı çocuklarda akut, kendi kendini sınırlayan ve genellikle komplikasyonsuz bir hastalık olmasına rağmen ciddi mortaliteye neden olabilir. Bu çalışmada çocuk hastalarda influenzanın klinik özellikleri ve tanısı gözden geçirilmiştir. İnfluenzanın epidemiyolojisi, çocuklarda influenzanın önlenmesi ve tedavisi, gribinin klinik belirtileri ve tanısı ayrı ayrı tartışılmaktadır. İnfluenza enfeksiyonu çocuklarda tüm sistemleri tutabilen ve multisistemik takibinin yapılması gereken bir hastalıktır. Bu çalışmada amacımız; influenza tanısıyla takip edilen hastaların demografik özelliklerini, klinik ve laboratuvar bulgularını, hastalık açısından risk faktörlerini ve uygulanan tedavi yaklaşımlarını detaylı bir şekilde incelenmektir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak 21 Ocak 2021- 21 Temmuz 2024 tarihleri arasında Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'ne başvuran ve PCR ile influenza virüs enfeksiyonu saptanan 1 ay-18 yaş aralığında 101 çocuk hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastaların demografik özellikleri, klinik ve laboratuvar bulguları geriye yönelik olarak hastane otomasyon sisteminden alındı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 101 influenza vakasının %61,4'ü erkek idi. Vakaların yaş ortalaması 9,17 ± 4,66 yıl iken büyük çoğunluğunun yaklaşık %53'ünün 5 ile 12 yaş arasında olduğu görüldü. Hastaların en sık kış mevsiminde başvurduğu, %44,6' sının hastaneye yatırılarak tedavi edildiği ve %19,8'ine komorbid hastalığın eşlik ettiği belirlendi. RT-PCR ile tespit edilen virüs en sık %86,1'inde influenza A iken, %13,9'u influenza B idi. Ayrıca hastaların %21,8'inde influenzaya ek olarak influenza dışı etkenler (ko-enfeksiyon) saptandı. Hastaların %47,5'inde akciğer tutulumu mevcuttu. Eşlik eden hastalığı olan hastalarda transaminaz yüksekliği, akciğer tutulumu, hastane ve yoğun bakım yatış oranları daha fazla idi (p<0,05). Ko-enfeksiyon durumunda akciğer tutulumu ve solunum sıkıntısının daha sık olduğu görüldü (p<0,05). Öte yandan influenza B'de transaminazların influenza A'ya göre daha yüksek olduğu; ko-enfeksiyon olan vakalarda lökosit, nötrofil, monosit, trombosit ve sodyum değerlerinin influenza A ve influenza B grubundaki olgulara göre daha yüksek olduğu tespit edildi (p<0,05). Lökosit, serum sodyum ve CK değerlerinin influenza A 'da influenza B'ye göre daha düşük olduğu görüldü (p<0,05).Klinik bulgular arasında ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı öne çıkarken; özellikle ko-enfeksiyon grubunda solunum sıkıntısı oranı belirgin derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). Tartışma ve Sonuçlar: Çalışmamızın bulguları, literatürde bildirilen verilerle genel uyum göstermektedir. WHO ve CDC raporlarında olduğu gibi bu çalışmada da influenza A mevsimsel salgınlarda en baskın tür olarak öne çıkmıştır. Öte yandan bu çalışmada influenza enfeksiyonlarında ko-morbiditenin ve ko-enfeksiyonların varlığı hastalığın klinik seyrini ağırlaştırdığı görülmüştür. Risk gruplarındaki tüm çocuk ve bireylere yıllık influenza aşısı yapılmalıdır. Özellikle bu hastalarda antiviral tedavinin erken dönemde başlanması ve sekonder bakteriyel enfeksiyonlar açısından yakın takip edilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
EVALUATİON OF PEDİATRİC PATİENTS FOLLOWED WİTH INFLUENZA VİRUS INFECTİON İN OUR CLİNİC Introduction and Aim: Influenza infection is an acute respiratory illness caused by influenza A or B viruses, and rarely by influenza C, and may present as global outbreaks. Although influenza is generally a self-limiting, uncomplicated illness in healthy children, it can sometimes lead to serious morbidity and mortality. This study aim store view the clinical characteristics and diagnostic features of influenza in pediatric patients. The epidemiology of influenza, prevention and treatment strategies in children, clinical manifestations and diagnostic approaches are discussed in detail. Influenza is a multisystemic disease in children that may involve multiple organ systems, necessitating comprehensive follow-up. The objective of this study is to evaluate in detail the demographic characteristics, clinical and laboratory findings, risk factors, and treatment approaches in pediatric patients diagnosed with influenza. Materials and Methods: This retrospective study included 101 pediatric patients aged 1 month and 18 years who were diagnosed with influenza virus infection by RT-PCR and presented to Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital between January 21, 2021, and July 21, 2024. Demographic characteristics, clinical presentations, and laboratory data of all patients were retrospectively obtained from the hospital's electronic medical record system. The collected data were analyzed statistically. Results: Of the 101 influenza cases included in the study, 61.4% were male. The mean age of the patients was 9.17 ± 4.66 years, and approximately 53% were between the ages of 5 and 12 years. Most cases occurred during the winter season. Hospitalization was required in 44.6% of the patients, and comorbid conditions were identified in 19.8% of them. Influenza A was detected in 86.1% of the patients, while 13.9% were infected with influenza B. In 21.8% of the cases, co-infections with non-influenza pathogens werei dentified. Pulmonary involvement was observed in 47.5% of the patients. Among those with comorbidities, elevated transaminase levels, pulmonary involvement, hospital and intensive care unit admissions were significantly more common (p<0.05). In cases with co-infections, pulmonary involvement and respiratory distress were observed more frequently (p<0.05). Transaminase levels were significantly higher in influenza B infections compared to influenza A (p<0.05). Inpatients with co-infections, leukocyte, neutrophil, monocyte, platelet, and sodium levels were significantly higher than in those with influenza A or B alone (p<0.05). Conversely, leukocytecount, serum sodium, and creatine kinase levels were lower in influenza A comparedto influenza B (p<0.05). The most common clinical findings were fever, cough, and respiratory distress, with the incidence of respiratory distress being significantly higher in the co-infection group (p<0.05). Discussion and Conclusions: The findings of this study are generally consistent with those reported in the literature. As stated in WHO and CDC reports, influenza A was the predominant strain during seasonal outbreaks. Further more, the presence of comorbidities and co-infections was associated with a more severe clinical course. Annual influenza vaccinationshould be administered to all children andindividuals in high-risk groups. Early initiation of antiviral therapy and close monitoring for secondary bacterial infections are especially important in these patients.