Genç kadınlarda estetik cerrahi müdahale yaptırma algısı ve nedenleri (Kayseri ili örneği)
Perception and reasons for undergoing aesthetic surgical interventions in young women: The case of Kayseri province
- Tez No: 983632
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHNİ ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Cinsiyetlendirilmiş toplumsal kurgular, Estetik, Estetik algı, Estetik beğeni, Estetik deneyim, Estetik dönüşüm, Estetik kaygı, Estetik varoluş, Sosyoloji, Gender, Gendered social imaginarie, Aesthetics, Aesthetic perception, Aesthetic inclination, Aesthetical experience, Aesthetic transformation, Aesthetic concern, Aesthetics existence, Sociology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, genç kadınların modernleşme/postmodernleşme sonrasında değişen estetik cerrahi müdahale yaptırma algısı ve yaşadıkları şehrin bu karara olan etkisi araştırılacaktır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanacak ve en az 20 kişiyle çalışılacaktır. Elde edilen veriler yorumlanarak analiz edilecek, analizler sonucunda; modernleşme sonrasında genç kadınların estetik cerrahi müdahale yaptırma niyetlerinin pozitif yönde değiştiği ve yaşanılan şehrin muhafazakâr, modern ya da seküler olmasının bu niyet üzerinde ne yönde bir etkiye sahip olduğu ortaya koyulacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the changing perception of young women to have aesthetic surgery after modernization/postmodernization and the effect of the city they live in on this decision will be investigated. Data will be collected by semi-structured interview technique and at least 20 people will be studied. The obtained data will be analyzed and interpreted, as a result of the analysis; It will be revealed that after modernization, the intention of young women to have aesthetic surgery has changed positively and the conservative, modern or secular nature of the city they live in has an effect on this intention.