The effects of mindfulness practices on foreign language speaking anxiety, speaking performance and level of awareness
Bilinçli farkındalık uygulamalarının yabancı dilde konuşma kaygısı, konuşma performansı ve genel farkındalık düzeyine etkisi
- Tez No: 983637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGÜ AKSU ATAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil öğrenimi, Study of languages
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, 6 haftalık bilinçli farkındalık eğitiminin üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin İngilizce konuşma kaygısı, konuşma performansları ve genel farkındalık düzeylerine etkisini incelemektir. Çalışma Nevşehir'de bir devlet üniversitesinde yürütülmüştür ve toplam 46 (n=24 deney, n=22 kontrol) katılımcıdan oluşmaktadır. Nicel veriler Yabancı Dil Konuşma Dersi Kaygı Ölçeği (YDKDKÖ) ve Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BİFÖ) ile ön-test ve son-test olarak elde edilmiştir. Buna ek olarak, her haftanın sonunda katılımcılardan haftanın konusuyla ilgili yansıtma formları doldurması istenmiş, ayrıca ders dışında uygulamaları için kısa görevler verilmiştir. Yapılan istatistik analizleri sonucunda, her iki grup arasında BİFÖ son-test düzeyleri arasında anlamlı bir fark görülerek, deney grubundaki katılımcıların genel farkındalık düzeylerinin daha çok artış gösterdiği ortaya çıkmıştır (p=0.01). YDKDKÖ son-test düzeyleri için her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmasa da (p=0.24), deney grubundaki katılımcıların kaygı düzeylerindeki düşüş oranının, kontrol grubundaki katılımcılara oranla daha fazla olduğu gözlemlenmiştir (p=0.04). Nitel veriler de deney grubundaki katılımcıların konuşma kaygısının azaldığını desteklemektedir. Katılımcıların genel görüşleri bilinçli farkındalık eğitiminin İngilizce konuşma performansına etki etme potansiyeli olduğunu desteklemektedir. Sonuç olarak, bilinçli farkındalık uygulamalarının üniversite öğrencilerinin yabancı dilde konuşma kaygısını düşürebileceği, genel farkındalık düzeylerini arttırdığı ve konuşma performanslarına olumlu etki edebileceği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of a 6-week mindfulness training program on foreign language speaking anxiety, speaking performance, and general mindfulness levels of university preparatory class students. The study was conducted at a state university in Nevşehir and comprised 46 participants (n=24 experimental, n=22 control). Quantitative data were collected using the Public Speaking Class Anxiety Scale (PSCAS) and the Mindfulness Awareness Scale (MAAS) as pre-test and post-test. Additionally, the participants were supposed to complete reflection forms on the topic at the end of each week, and they were also given short tasks to practice outside the class. As a result of the analysis, a significant difference was found between the post-test levels of the MAAS between the two groups, which means the general awareness levels of participants in the experimental group were higher than those in the control group (p=0.01) at the end of training. Although there was no statistically significant difference between the two groups in terms of the PSCAS post-test levels (p=0.24), it was observed that the rate of decrease (p=0.04) in the anxiety levels of the participants in the experimental group was higher than that of the participants in the control group. Qualitative data also supported the decrease in speaking anxiety of the participants in the experimental group. The general views of the participants endorse that mindfulness training may potentially affect foreign language speaking performance. As a result, it was concluded that mindfulness practices may reduce university students' speaking anxiety in a foreign language, increase their general awareness levels, and improve their speaking skills.