Üniversite hastanesine başvuran meme kanseri tarama grubundaki kadınlarda meme kanseri sağlık inançları ve aile hekimlerinin bireyin sağlık inancında ve tarama yaptırmasındaki rolü
Breast cancer health beliefs and the role of family doctors in the individual's health belief and in screening in women in breast cancer screening group applying to university hospital
- Tez No: 983759
- Danışmanlar: PROF. CAHİT ÖZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Meme kanseri sağlık inanç modeli ölçeği, Aile hekimi, Breast cancer, Breast cancer health belief model scale, Family physician
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kadınların meme kanseri hakkında sağlık inançlarını ve sağlık inancının meme kanseri tarama davranışına etkisini görmek, aile hekimlerinin bireyin sağlık inancında ve tarama yaptırmasındaki rolünü incelemek amaçlandı. Yöntem: Üniversite Hastanesine başvuran meme kanseri tarama grubundaki kadınlara sosyodemografik özellikleri, meme kanseri risk faktörlerini, mamografi (MMG) tarama davranışı ve aile hekimlerinin ve diğer sağlık çalışanlarının meme kanseri danışmanlığıyla ilgili soruları içeren anket ve meme kanseri sağlık inanç modeli ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: 1082 kadın katılmıştır. Aile hekiminin meme kanseri ve risk faktörleri hakkındaki danışmanlığı, mamografi önermesi ve sonucunu takip etmesi ve klinik meme muayenesi yapması taramada etkili bulunmuştur. Aile hekiminin meme kanseri hakkında danışmanlık vermesinin kendi kendine meme muayenesi (KKMM) engel (p=0,254) ve MMG yarar (p=0,532) alt boyutu dışında diğer alt boyutlarında etkisi olduğu görülmüştür. Aile hekiminin meme kanseri risk faktörleri hakkında danışmanlık verdiği katılımcıların, vermediği katılımcılara göre duyarlılık (p=0,002), ciddiyet (p=0,013), KKMM yarar (p=0,015) ve öz etkililik (p<0,001) algılarının daha yüksek olduğu, MMG engel (p<0,001) algısının ise daha düşük olduğu görülmüştür. Sağlık motivasyonu (p=0,057), KKMM engel (p=0,224) ve MMG yarar (p=0,935) algısının ise benzer olduğu görülmüştür. Mamografi danışmanlığı verilmesinin, MMG yarar (p=0,386) algısında etkisi olmadığı, engel algısında (p=0,016) etkisi olduğu mamografi sonucunun takip edilmesinin, MMG yarar algısında (p=0,315) etkisi olmadığı ancak engel algısında (p<0,001) ise etkisi olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Aile hekimlerinin koruyucu hekimlikte ve meme kanseri sağlık inancında önemli etkisinin olduğu, meme kanseri danışmanlığının KKMM engel ve MMG yarar algısında etkisi olmadığı, mamografi danışmanlığının MMG yarar algısında etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to see the health beliefs of women about breast cancer, the effect of health beliefs on breast cancer screening behavior, and to examine the role of family physicians in an individual's health belief and screening. Methods: A questionnaire including sociodemographic characteristics, breast cancer risk factors, mammography (MMG) screening behavior and questions about breast cancer counseling of family physicians and other healthcare professionals, and a breast cancer health belief model scale were applied to the women in the breast cancer screening group who applied to the University Hospital. Results: 1082 women participated. Counseling by the family physician about breast cancer and risk factors, recommending mammography and following the results, and performing clinical breast examination were found to be effective in screening. It was observed that the family physician's counseling about breast cancer had an effect on other sub-dimensions, except for such sub-dimensions as breast self-examination (BSE), obstacle (p=0.254) and MMG benefit (p=0.532). Participants who were counseled by their family physicians about breast cancer risk factors had higher perceptions of sensitivity (p=0.002), severity (p=0.013), BSE benefit (p=0.015) and self-efficacy (p<0.001) compared to participants who did not. On the other hand, MMG barrier (p<0.001) perception was found to be lower. Health motivation (p=0.057), BSE barrier (p=0.224) and MMG benefit (p=0.935) perception were found to be similar. It was found that providing mammography counseling had no effect on the perception of benefit (p=0.386) of MMG, but it had an effect on the perception of obstacle (p=0.016), and following the result of mammography had no effect on the perception of MMG benefit (p=0.315) but had an effect on the perception of obstacle (p<0.001). Conclusion: It has been observed that family physicians have a significant effect on preventive medicine and breast cancer health belief, breast cancer counseling has no effect on BSE barrier and MMG benefit perception, and mammography counseling has no effect on MMG benefit perception.