Fotodedektörlerin tarihsel gelişimi
The historical development of photodetectors
- Tez No: 983914
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ÖZPOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fotodedektörler, Fotodiyot, Fotosensörler, Photodetectors, Photodiode, Photosensors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Fotodedektörler, elektromanyetik radyasyonu algılamak amacıyla kullanılan duyarlı sensörlerdir. Fotodiyotlar, fototransistörler ve fotomürekkep hücreleri gibi farklı türleri bulunmaktadır. Bu aygıtlar, ışığa maruz kaldıklarında elektriksel sinyaller üreterek çalışır ve bu sinyaller aracılığıyla ışığın varlığı ya da yoğunluğu tespit edilir. Fototransistörler, üzerine düşen ışığın etkisiyle iletkenlik özelliklerini değiştirir; bu değişim elektriksel bir sinyal olarak ölçülür. Fotodiyotlar ise, ışığa duyarlı yarı iletken malzemelerden üretilmiştir ve ışık enerjisiyle malzemenin elektriksel direncinde meydana gelen değişim, algılanabilir bir sinyale dönüştürülür. Fotomürekkep hücreleri ise içerdikleri fotoreseptörlerin etkisiyle renk değiştiren özel mürekkepler barındırır; bu renk değişimi ölçülerek sensörün tepkisi değerlendirilir. Bu tür dedektörler, geniş bir uygulama alanına sahiptir. Optik iletişim sistemlerinde ışığın modülasyonu ve demodülasyonu süreçlerinde, güvenlik sistemlerinde hareket algılayıcılarında, tıbbi görüntüleme teknolojilerinde ve astronomide elektromanyetik radyasyonun ölçümünde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, 19. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar fotodedektörlerin tarihsel gelişimi incelenmiş, kullanım alanları değerlendirilmiş ve gelecekteki olası yenilikler üzerine araştırmalar yapılmıştır. Günümüzde fotodedektörler, yüksek hassasiyetleri ve hızlı tepki süreleri sayesinde birçok teknolojik sistemin temel bileşenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte, belirli dalga boylarına duyarlılıkları ve çevresel koşullardan etkilenme olasılıkları gibi sınırlamaları da bulunmaktadır. Sürekli geliştirilen bu sensörler, modern sensör teknolojisinin ilerlemesinde önemli bir rol oynamaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Photodetectors are sensors used to detect electromagnetic radiation. Among their various types are phototransistors, photodiodes, and photoink cells. These detectors typically operate by generating electrical signals when exposed to light. Phototransistors change the conductivity of the transistor when exposed to light, and this change is measured as an electrical signal. Photodiodes, made from light-sensitive semiconductor materials, change their electrical resistance when exposed to light, which is then detected as a signal by the detector. Photoink cells contain ink that changes color based on the photoreceptors within them; this color change is measured to determine the detector's response. These detectors have a wide range of applications. They are used in optical communication for light modulation and demodulation, in security systems as motion detectors and in security cameras, in medical imaging devices, and in astronomy for measuring electromagnetic radiation from space. The study covers the historical development of photodetectors between the 19th and 21st centuries. The areas of their use were researched, and innovations for future generations were explored. Photodetectors play a critical role in many technological applications due to their high sensitivity and fast response times. However, they have limitations, such as sensitivity to specific wavelengths and vulnerability to environmental conditions. These detectors are considered a fundamental component of sensor technology today and continue to be developed.