Palestinian cinema as a cinema of resistance: The historical phases of the Palestinian cause
Direniş sineması olarak Filistin sineması: Filistin davasının tarihsel evreleri
- Tez No: 984492
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖNÜL EDA ÖZGÜL TAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Filistin sineması, Palestinian cinema
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Film ve Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Film ve Televizyon Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Filistin sinemasını bir direniş sineması olarak inceleyerek, Filistin davasının tarihsel aşamalarıyla doğrudan ilişkili olarak gelişimini analiz etmektedir. Tez, Filistin sinemasının yalnızca sanatsal bir ifade biçimi olarak değil, işgal, yerleşimci sömürgecilik, sürgün ve silinmeye karşı siyasi ve kültürel bir direniş eylemi olarak işlev gördüğünü savunmaktadır. Tarihsel bağlamsallaştırma ve ayrıntılı film analizinin birleşimi yoluyla, araştırma Filistinli sinemacıların sinematik imgeyi nasıl güçlü bir varlık, kolektif hafıza ve direniş alanı haline dönüştürdüğünü göstermektedir. Çalışma, birbiriyle ilişkili dört teorik perspektife dayanmaktadır: Yerleşimci Sömürgecilik Teorisi, Varlığın Sömürgeselliği, Görsel Egemenlik ve Devrimci/Üçüncü Sinema. Bu perspektifler, Filistin sinemasını hem karşı arşiv hem de sömürgecilik karşıtı bir uygulama olarak çerçevelemektedir. Filistin davasının her tarihsel aşamasının karşılık gelen sinematik aşamayı nasıl şekillendirdiğini izleyerek, tez Filistin sinemasını küresel direniş sinemalarının daha geniş geleneği içinde konumlandırırken, devletsizlik ve devam eden işgalin yaşanmış gerçekleriyle olan benzersiz ilişkisini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Palestinian cinema as a cinema of resistance, analyzing its evolution in direct relation to the historical phases of the Palestinian cause. It argues that Palestinian cinema functions not merely as artistic expression but as a political and cultural act of resistance against occupation, settler colonialism, exile, and erasure. Through a combination of historical contextualization and close film analysis, the research demonstrates how Palestinian filmmakers transform the cinematic image into a powerful site of presence, collective memory, and resistance. The study is grounded in four interrelated theoretical perspectives—Settler Colonial Theory, Coloniality of Being, Visual Sovereignty, and Revolutionary/Third Cinema—which together frame Palestinian cinema as both counter-archive and decolonial practice. By tracing how each historical phase of the Palestinian cause shaped its corresponding cinematic phase, the thesis situates Palestinian cinema within the broader tradition of global resistance cinemas while emphasizing its unique relationship to the lived realities of statelessness and ongoing occupation.