Filozofların eğitim düşüncesinde yaşamboyu öğrenmenin kökleri
The roots of lifelong learning in the educational thought of philosophers
- Tez No: 984529
- Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT MİSER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Eğitim ve Öğretim, Philosophy, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim felsefesi, Education philosophy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
Özet
Yaşamboyu öğrenme kavramı, günümüzde üzerinde en çok durulan ve önem verilen bir kavramdır. Ülkeler, uluslararası kuruluşlar bu kavram ile ilgili politikalar geliştirmektedir. Yaşamboyu öğrenme kavramını ele alan uluslararası kuruluşlar, günümüz şartları ve gelişmeleri ışığında yaşamboyu öğrenmeyi incelemiş ve kendi ilgi alanlarını yaşamboyu öğrenme vasıtasıyla nasıl geliştireceklerini araştırmışlardır. Bu yönüyle yaşamboyu öğrenme birçok farklı alana hizmet eden geniş kapsamlı bir kavram olarak öne çıkmaktadır. Yaşamboyu öğrenmeyi önemli hale getiren ya da yaşamboyu öğrenmeyi gerektiren bu nedenlere bakıldığında; yaşamboyu öğrenmeyi önemli, olmazsa olmaz, hayati hale getirdiği ileri sürülen durumların ya da nedenlerin günümüz bilim ve teknolojisinde ve buna bağlı olarak toplumsal yaşamında ortaya çıkan gelişmeler olduğu, başka bir deyişle yaşamboyu öğrenmenin insanlığın günümüzdeki gelişim düzeyinin zorunlu kıldığı bir durum olarak gerekçelendirildiği görülmektedir. Bu çalışmada yaşamboyu öğrenmenin kavram olarak olmasa da bu kavramı çağrıştıracak şekilde eski filozofların eğitime dair görüşlerinde kullanılıp kullanılmadığı araştırılmıştır. Araştırmada farklı dönemlerden filozoflar seçilmiştir. Platon, Mill, Gazali, İbn Haldun, Konfüçyüs ve Durkheim araştırma kapsamında incelenmiştir. Filozofların, öncelikle kendi eserleri incelenmiş, önemli ve ilgili ifadeler toplanarak daha sonra ilgili soru altında tasnif edilmiştir. Betimsel tarama ardından, betimsel çözümleme yöntemi kullanılarak bulgular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of lifelong learning is one of the most emphasized and valued concepts today. Countries and international organizations are developing policies related to this concept. International organizations that address the concept of lifelong learning have examined it in light of current conditions and developments and have explored how they can advance their own areas of interest through lifelong learning. In this respect, lifelong learning stands out as a comprehensive concept that serves many different fields. When considering the reasons that make lifelong learning significant or necessary, it is seen that the circumstances or factors claimed to render lifelong learning important, indispensable, and vital arise from developments in contemporary science and technology and, consequently, in social life. In other words, lifelong learning is justified as a phenomenon necessitated by the current level of human development. This study investigates whether lifelong learning—if not as a concept, then at least in a manner suggestive of the idea—was used in the educational views of ancient philosophers. Philosophers from different periods were selected for the study. Plato, Mill, Ghazali, Ibn Khaldun, Confucius, and Durkheim were examined within the scope of the research. The philosophers' works were first reviewed, significant and relevant statements were collected, and these statements were later classified under the appropriate research questions. Following the descriptive survey, the findings were evaluated using the descriptive analysis method.