Matriks metalloproteinazların spontan pnömotoraks etiyolojisi üzerine etkileri
Effects of matrix metalloproteinases on spontaneus pneumothorax etiology
- Tez No: 984583
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TÜRÜT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
- Anahtar Kelimeler: Spontan pnömotoraks, matriks metalloproteinaz, etiyoloji, göğüs cerrahisi, Spontaneous pneumothorax, matrix metalloproteinase, etiology, thoracic surgery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: MMP-2, MMP-6, MMP-7, MMP-9 enzimlerinin ve bu enzimlerin serumda bulunan nonspesifik inhibitörü olan A2Mg'nin spontan pnömotoraks etiyolojisi üzerine etkisinin araştırılması. Gereç ve Yöntem: 18-25 yaş aralığı, 26-45 yaş aralığı ve 46-80 yaş aralığındaki spontan pnömotoraks nedeniyle Göğüs Cerrahisi kliniğimizde tedavisi yapılan hastalardan alının rutin biyokimya kanlarında MMP-2, MMP-6, MMP-7, MMP-9 ve A2Mg seviyeleri aynı yaş grubundaki spontan pnömotoraks öyküsü olmayan kontrol grubundan alınan kanlardakilerle istatistiki olarak karşılaştırıldı. Kategorik veriler arasındaki ilişkiler ki-kare testi ve Fisher's Exacts Test ile değerlendirildi. Normal dağılım göstermeyen değişkenler ise Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testi ile değerlendirildi. Bulgular: 18-25 yaş aralığında MMP-2, MMP-6, MMP-9 enzim seviyelerinin yüksekliği spontan pnömotoraks ile ilişkili bulunmuştur. 26-45 yaş aralığında MMP-6 enzim seviyelesinin yüksekliği spontan pnömotoraks ile ilişkili bulunmuştur. 46-80 yaş aralığında MMP-6, MMP-7, MMP-9 enzim seviyelerinin yüksekliği spontan pnömotoraks ile ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Spontan pnömotoraks etiyolojisinde MMP-2, MMP-6, MMP-7, MMP-9 enzimlerinin bulunabileceği ve daha çok genç yaş grubunda altta yatan akciğer hastalığı bulunmayan hastalarda görüldüğü şeklinde tanımlanan primer spontan pnömotoraksta altta yatan bir patoloji olabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Investigation of the effects of MMP-2, MMP-6, MMP-7, MMP-9 enzymes and A2Mg, a nonspecific inhibitor of these enzymes found in serum, on the etiology of spontaneous pneumothorax. Materials and Methods: MMP-2, MMP-6, MMP-7, MMP-9 and A2Mg levels in routine biochemistry blood samples taken from patients aged 18-25, 26-45 and 46-80 treated in our Thoracic Surgery clinic due to spontaneous pneumothorax were statistically compared with those in the blood samples taken from the control group in the same age group without a history of spontaneous pneumothorax. Relationships between categorical data were assessed using the chi-square test and Fisher's Exacts Test. Variables not showing normal distribution were evaluated using the Kruskal Wallis and Mann Whitney U tests. Results: High levels of MMP-2, MMP-6, and MMP-9 enzymes were found to be associated with spontaneous pneumothorax in the 18-25 age range. High MMP-6 enzyme levels were found to be associated with spontaneous pneumothorax in the 26-45 age range. High levels of MMP-6, MMP-7, and MMP-9 enzymes were found to be associated with spontaneous pneumothorax in the 46-80 age range. Conclusion: It has been observed that MMP-2, MMP-6, MMP-7, MMP-9 enzymes may be present in the etiology of spontaneous pneumothorax and that there may be an underlying pathology in primary spontaneous pneumothorax, which is defined as being seen mostly in younger age groups and in patients with no underlying lung disease.