Hauntology on stage: Unveiling spectral narratives in American plays through psychoanalytic and trauma lenses
Sahnede hauntoloji: Amerikan oyunlarında psikanalitik ve travma merceğinden spektral anlatıların incelenmesi
- Tez No: 984588
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHMİ TURGUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Musallatbilim, psikanaliz, travma, Çağdaş Amerikan Tiyatrosu, Richard Nelson, Hauntology, Psychoanalysis, Trauma, Contemporary American Drama, Richard Nelson
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu tez, Richard Nelson'ın The Apple Family: Scenes from Life in the Country (2014) derlemesinde yer alan That Hopey Changey Thing (2010), Sweet and Sad (2011), Sorry (2012) ve Regular Singing (2013) oyunlarında“travmatik kimliğin”inşasını incelemektedir. Çalışma, bu oyunların kimliği, şimdiki zamana nüfuz eden çözümlenmemiş tarihlerin spektral geri dönüşleri üzerinden kurguladığını öne sürmektedir. Derridacı musallatbilim, Caruth'un travma teorisi, Freud'un savunma mekanizmaları ve Lauren Berlant'ın“zalim iyimserlik”kavramından yararlanan bu tez;“hayalet”i doğaüstü bir varlık olarak değil hem kişisel hem de kolektif deneyimde özümsenemeden kalan bir figür olarak ele alan eleştirel bir çerçeve geliştirmektedir. Döngü, yakın ABD tarihinin dört kritik dönüm noktasına stratejik bir biçimde yerleştirilmiştir: 2010 ara seçimleri, 11 Eylül'ün 10. yıl dönümü, 2012 Obama'nın yeniden seçilmesi ve JFK suikastının 50. yıl dönümü. Bu olayları yalnızca birer arka plan olarak ele almaktan ziyade, bu tez; söz konusu olayların ailenin, seçimin, terörün ve ulusal yasın belirgin“hayaletleri”olarak nasıl işlev gördüğünü ve hane içine nasıl sızdığını analiz etmektedir. Nelson bu tarihsel kesişimleri,“travmatik kimliğin”doğrusal bir ilerlemeyle değil; yemek masasındaki sessizliğin ulusun yaşadığı kırılmaya bir mecra işlevi gördüğü, çözümlenmemiş tarihin döngüsel tekerrürü yoluyla nasıl şekillendiğini sergilemek için kullanır. Bulgular, Nelson'ın döngüsünün, kişisel psişe ile politik devlet arasındaki sınırların eridiği kalıcı bir askıda kalma halini dramatize ettiğini ortaya koymaktadır. Berlant'ın“zalim iyimserlik”kavramını musallatbilim ile sentezleyen bu çalışma, karakterlerin tarihe yalnızca tanıklık etmediklerini, aksine tarih tarafından inşa edildiklerini ileri sürer. Nihayetinde çalışma, travmayı yalnızca felaket olaylarında konumlandıran geleneksel modelleri sorunsallaştırarak; çağdaş Amerika'da kimliğin, geçmişin asla gerçekten ölmediği, bilakis sürekli olarak yeniden sahnelenmeyi beklediği, çözümlenmemiş tarihin spektral tekerrürü ile şekillendiği sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis examines the construction of“traumatic identity”in Richard Nelson's Apple Family cycle: That Hopey Changey Thing (2010), Sweet and Sad (2011), Sorry (2012), and Regular Singing (2013) as collected in The Apple Family: Scenes from Life in the Country (2014). It argues that these plays organize identity through spectral returns of unresolved histories acting in the present. Drawing on Derridean hauntology, Caruth's trauma theory, Freud's defense mechanisms, and Lauren Berlant's concept of“cruel optimism,”the thesis develops a critical framework that treats the“specter”not as a supernatural entity but as a figure for what remains unassimilated in both personal and collective experience. The cycle is strategically set at four pivotal moments in recent U.S. history: the 2010 midterm elections, the 10th anniversary of 9/11, the 2012 Obama re-election, and the 50th anniversary of JFK's assassination. Rather than treating these events as mere backdrops, this dissertation analyzes how they function as distinct“specters”of family, of election, of terror, and of national grief that intrude upon the domestic specters. Nelson uses these historical intersections to exhibit how“traumatic identity”is formed not through linear progression, but through the cyclical recurrence of unresolved history, where the silence of the dinner table serves as a vessel for the nation's rupture. The findings reveal that Nelson's cycle dramatizes a state of permanent suspension, where the boundaries between the personal psyche and the political state dissolve. By synthesizing Berlant's“cruel optimism”with hauntology, the dissertation establishes that the characters do not merely witness history; they are constituted by it. Ultimately, the study challenges traditional models that locate trauma solely in catastrophic events, concluding that identity in contemporary America is shaped by the spectral recurrence of unresolved history, where the past is never truly dead but is constantly waiting to be performed again.