Bozkır Barajının Dedemli halkı üzerine etkilerinin sosyolojik açıdan bir incelemesi
A sociological analysis of the Bozkır Dam's impact on the Dedemlicommunity
- Tez No: 984696
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP CEMALİ AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Barajlar, Kalkınma politikaları, Yerinden edilmiş kişiler, Zorunlu göç, Dams, Development policies, Displaced persons, Forced emigration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Bozkır Barajı'nın Dedemli Mahallesi üzerindeki sosyoekonomik ve kültürel etkilerini incelemektedir. Bu dönüşüm, kalkınma kuramlarının sağladığı analitik çerçeve üzerinden değerlendirilmiş; modernleşme, bağımlılık ve post-kalkınma yaklaşımlarının Dedemli örneğinde nasıl tezahür ettiği tartışılmıştır. Çalışma, barajın inşası ve zorunlu yer değiştirme sürecinin köylülerin gündelik yaşamı, toplumsal ilişkileri, ekonomik faaliyetleri ve mekânsal algıları üzerindeki dönüştürücü etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada nitel yöntemler kullanılmış, özellikle derinlemesine mülakatlar ve saha gözlemleri aracılığıyla elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular, baraj sürecinin yalnızca mekânsal bir değişim yaratmakla kalmadığını, aynı zamanda toplumsal çözülme, ekonomik bağımlılık, kültürel yabancılaşma ve doğadan kopuş gibi çok boyutlu etkiler doğurduğunu göstermektedir. Ayrıca, hak sahipliği, kamulaştırma, iskân politikaları ve yeni TOKİ yerleşkesine geçiş gibi süreçler, köylülerin bireysel ve kolektif düzeyde uyum sorunları yaşamalarına yol açmıştır. Tez, kırsal dönüşüm politikalarının yerel bilgi ve katılımcılıktan bağımsız biçimde yürütülmesinin, toplumsal kırılmaları ve uzun vadeli uyum problemlerini derinleştirdiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the socioeconomic and cultural impacts of the Bozkır Dam on Dedemli Village. The transformation is analyzed through the analytical framework of development theories, discussing how modernization, dependency, and post-development approaches manifested in the case of Dedemli. The study aims to reveal how the construction of the dam and the process of forced resettlement transformed villagers' daily lives, social relations, economic activities, and spatial perceptions. A qualitative research design was adopted, employing in-depth interviews and field observations, with data analyzed through thematic coding. The findings indicate that the dam process not only resulted in spatial displacement but also generated multidimensional consequences such as social disintegration, economic dependency, cultural alienation, and detachment from nature. Furthermore, processes such as entitlement, expropriation, resettlement policies, and the transition to the new TOKİ housing complex led to both individual and collective adaptation challenges. The thesis emphasizes that rural transformation policies conducted without local knowledge and participation tend to exacerbate social fractures and long-term adaptation problems.