Postoperatif bakım ünitesine yatan onkolojik cerrahi geçiren hastalarda prokalsitonin/albümin oranının morbidite ve mortaliteye etkisi
The impact of the procalcitonin/albumin ratio on morbidity and mortality in patients undergoing oncologic surgery admitted to the postoperative care unit
  1. Tez No: 984905
  2. Yazar: ESRA ÇANAKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA SULTAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Prokalsitonin, Albümin, Prokalsitonin/Albümin Oranı, Onkolojik Cerrahi, Morbidite, Mortalite, Postoperatif Bakım, Serum albümin-insan, Procalcitonin, Albumin, Procalcitonin/Albumin Ratio, Oncologic Surgery, Morbidity, Mortality, Postoperative Care, Serum albumin-human
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Bu çalışma, onkolojik cerrahi uygulanan ve postoperatif bakım ünitesinde izlenen hastalarda prokalsitonin/albümin oranının (PAR) morbidite ve mortalite üzerindeki prognostik değerini araştırmayı amaçlamaktadır. Prokalsitonin, bakteriyel enfeksiyon ve sistemik inflamasyonun biyobelirteci iken albümin; inflamatuvar yanıt, beslenme durumu ve metabolik rezervi gösteren önemli bir parametredir. Kanser cerrahisi sonrası gelişebilecek komplikasyonların erken tanınması, yoğun bakım yönetiminin doğru yönlendirilmesi ve adjuvan tedavilere dönüş süresinin kısaltılması gibi tedavi stratejilerinin şekillendirilmesi açısından kritik önem taşımaktadır. Bu iki değerin oranlanmasıyla elde edilen PAR'ın kritik hastalardaki prognostik potansiyeli, özellikle postoperatif dönemde erken komplikasyon öngörüsü açısından önem taşımaktadır. Materyal ve Metot: Retrospektif olarak planlanan çalışmaya, postoperatif bakım ünitesinde takip edilen 290 onkolojik cerrahi hastası dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, vital bulguları, biyokimyasal parametreleri, komplikasyon durumu, beslenme şekilleri, yoğun bakım ünitesinde kalış süreleri ve mortalite bilgileri değerlendirilmiştir. Prokalsitonin, albümin ve PAR değerleri gruplar arasında karşılaştırılmış; morbiditeyi öngören faktörler için ROC analizi ve çoklu lojistik regresyon uygulanmıştır. Bulgular: Hastaların %53,8'inde morbidite, %1,4'ünde mortalite görülmüştür. Morbidite gelişenlerde CRP ve prokalsitonin düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek; albümin düzeyleri daha düşük bulunmuştur. PAR değerleri ise morbidite gelişen hastalarda daha düşük, morbidite gelişmeyenlerde daha yüksek saptanmıştır (0,0014 ve 0,00273; p<0,001). PAR için ROC analizinde AUC=0,638, cut-off değeri 0,0017, duyarlılık %64,7, özgüllük %64,2 olarak hesaplanmıştır. Çoklu regresyon analizinde albümin düzeyi ve cinsiyet bağımsız prediktör olarak anlamlı bulunmuş; PAR ve CRP bağımsız belirleyici olmamıştır. Sonuç: PAR'ın postoperatif onkolojik hastalarda morbidite ile ilişkili olduğu gösterilmiş; ancak AUC değerinin orta düzeyde olması ve çoklu regresyonda bağımsız prediktif değer göstermemesi nedeniyle tek başına güçlü bir prognostik belirteç olmadığı, klinik karar süreçlerinde diğer laboratuvar ve viii demografik parametrelerle birlikte değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Albümin düzeyinin morbiditeyi öngörmede bağımsız bir belirteç olarak önemini koruduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction: This study aims to investigate the prognostic value of the procalcitonin/albumin ratio (PAR) on morbidity and mortality in patients who underwent oncologic surgery and were monitored in the postoperative care unit. Procalcitonin is a biomarker of bacterial infection and systemic inflammation, whereas albumin is an important parameter that reflects inflammatory response, nutritional status, and metabolic reserve. Early recognition of complications that may develop after cancer surgery is critical for guiding intensive care management and shortening the time to return to adjuvant therapies. The prognostic potential of PAR, obtained by the ratio of these two values, is particularly important for early prediction of complications in the postoperative period. Material and Methods: This retrospective study included 290 oncologic surgery patients who were followed in the postoperative care unit. Demographic data, vital signs, biochemical parameters, complication status, nutritional methods, ICU length of stay, and mortality information were evaluated. Procalcitonin, albumin, and PAR values were compared between groups; ROC analysis and multivariate logistic regression were performed to identify factors predicting morbidity. Results: Morbidity was observed in 53.8% of the patients, and mortality in 1.4%. CRP and procalcitonin levels were significantly higher in patients with morbidity, whereas albumin levels were lower. PAR values were lower in patients with morbidity and higher in those without morbidity (0.0014 and 0.00273; p<0.001). In the ROC analysis for PAR, AUC was calculated as 0.638, with a cutoff value of 0.0017, sensitivity of 64.7%, and specificity of 64.2%. In multivariate regression analysis, albumin level and gender were found to be independent predictors, while PAR and CRP were not identified as independent determinants Conclusion: PAR was shown to be associated with morbidity in postoperative oncologic patients; however, due to its moderate AUC value and lack of independent predictive significance in multivariate regression, it was concluded that PAR is not a strong prognostic marker on its own and should be evaluated x together with other laboratory and demographic parameters in clinical decisionmaking. Albumin level was found to remain an independent predictor of morbidity.