Üstün yetenekli öğrenciler için otonom öğrenme becerileri ölçeğinin geliştirilmesi: Geçerlik-güvenirlik analizi
Development of an autonomous learning skills scale for gifted students: Validity and reliability analysis
  1. Tez No: 984960
  2. Yazar: NEŞE SEVİLAY ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA İÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik ölçekler, Çocuklar-üstün yetenekli, Psychological scales, Child-gifted
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üstün Zekalılar ve Yetenekliler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, üstün yetenekli öğrencilerin otonom öğrenme becerilerini ölçmek amacıyla geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmek amaçlanmıştır. İstanbul'da 892 öğrenci üzerinde yürütülen çalışmanın nicel boyutunda, Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) uygulanmıştır. Bunun sonucunda ölçeğin beş faktörlü yapısı doğrulanmış ve Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı ölçeğin geneli için 0.88 olarak bulunmuştur. Ölçek 29 madde ve 5 alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçeğin uygulamasında 25 deney ve 25 kontrol grubu olmak üzere üstün yetenekli öğrenciler üzerinde yarı deneysel süreç yürütülmüştür. Uygulanan yapay zekâ destekli öğrenme modeli, üstün yetenekli öğrencilerin kendini anlama ve kişisel gelişim, öz motivasyon ve girişim, problem çözme ve karar verme, bağımsız öğrenme becerileri ve sosyal ve kültürel katılım alt boyutlarında gelişim gösterdiği görülmüştür. Geliştirilen Otonom Öğrenme Becerileri Ölçeği, üstün yetenekli öğrencilerin öğrenme süreçlerini değerlendirmede ve bireyselleştirilmiş eğitim programlarının tasarımında kullanılabilecek güvenilir ve geçerli bir araç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a valid and reliable scale was developed to measure the autonomous learning skills of gifted students. Conducted with 892 students in Istanbul, the quantitative phase of the research employed Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA). As a result, the five-factor structure of the scale was confirmed, and the Cronbach's alpha reliability coefficient for the overall scale was found to be 0.88. This scale includes 29 items and 5 sub-dimensions. In addition, a quasi-experimental process was carried out with gifted students, comprising 25 in the experimental group and 25 in the control group. The implementation of the artificial intelligence-supported learning model revealed improvements in the sub-dimensions of self-understanding and personal development, self-motivation and initiative, problem-solving and decision-making, independent learning skills, and social and cultural participation. The Autonomous Learning Skills Scale developed through this research thus provides a valid and reliable tool for evaluating the learning processes of gifted students and for designing individualised educational programmes.