Nora'nın ardından: Henrik Ibsen ve Lucas Hnath'ın oyunlarında feminizm, kimlik ve toplumsal eleştiri
After nora: Feminism, identity, and social critique in the plays of Henrik Ibsen and Lucas Hnath
  1. Tez No: 984961
  2. Yazar: ŞEREF YİĞİT ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF BAŞ İYİBOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Henrik Ibsen, Lucas Hnath, Feminist Kuram, Nora, A Doll's House Part 2, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Henrik Ibsen, Lucas Hnath, Feminist Theory, A Doll's House Part 2, Gender Roles
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Henrik Ibsen'in A Doll's House (1879) ve Lucas Hnath'ın A Doll's House, Part 2 (2017) adlı tiyatro eserlerini feminist kuram çerçevesinde karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Çalışmada, kadın kimliği, toplumsal cinsiyet rolleri, bireysel özgürlük ve ataerkil yapıların eleştirisi gibi temalar temel alınarak, iki farklı yüzyılda yazılmış bu eserlerin dramatik süreklilik ve ideolojik dönüşüm ilişkisi ortaya konmuştur. Ibsen'in eseri birinci dalga feminizmin hukuki eşitlik, eğitim hakkı ve kadın öznelliği gibi taleplerini yansıtırken, Hnath'ın devam metni ikinci ve üçüncü dalga feminizmin toplumsal, duygusal ve kültürel eşitlik arayışlarını sahneye taşımaktadır. Tezin kuramsal çerçevesi feminist edebiyat teorilerine dayandırılmış;“ötekileştirme”,“özneleşme”ve“bireysel özgürlük”gibi kavramlar aracılığıyla metinlerdeki kadın temsilleri analiz edilmiştir. Çalışmada, nitel yöntem ve betimsel çözümleme teknikleri kullanılarak her iki metin arasında tematik, yapısal ve ideolojik düzlemde karşılaştırmalı bir çözümleme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, A Doll's House ve A Doll's House, Part 2'nin yalnızca edebi eserler değil, aynı zamanda feminist düşüncenin tarihsel evrimini yansıtan kuramsal yapılar olduğunu göstermektedir. Nora karakteri, her iki oyunda da farklı dönemsel bağlamlara rağmen kadın kimliğinin özgürleşme mücadelesini simgeleyen güçlü bir figür olarak öne çıkmaktadır. Bu yönüyle çalışma, feminist tiyatro eleştirisine katkı sağlamayı ve kadın temsillerinin tarihsel dönüşümünü edebi metinler üzerinden görünür kılmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis comparatively examines Henrik Ibsen's plays A Doll's House (1879) and Lucas Hnath's A Doll's House, Part 2 (2017) within the framework of feminist theory. This study explores the relationship between dramatic continuity and ideological transformation in these works, written in two different centuries, focusing on themes such as female identity, gender roles, individual freedom, and critique of patriarchal structures. While Ibsen's work reflects first-wave feminism's demands for legal equality, the right to education, and female subjectivity, Hnath's sequel brings to the stage the social, emotional, and cultural equality quests of second and third waves of feminism. The theoretical framework of the thesis is grounded in feminist literary theories, analyzing the representations of women in the texts through concepts such as“othering,”“subjectification,”and“individual freedom.”This study conducted a comparative analysis of the two texts on thematic, structural, and ideological levels, employing qualitative and descriptive analysis techniques. The findings demonstrate that A Doll's House and A Doll's House, Part 2 are not only literary works but also theoretical structures reflecting the historical evolution of feminist thought. Despite their distinct contexts, the character of Nora emerges as a powerful figure in both plays, symbolizing the struggle for liberation of women's identity. In this respect, the study aims to contribute to feminist theater criticism and to highlight the historical transformation of women's representations through literary texts.