Exploring the synergy: The contribution of creative writing techniques to filmmaking
Sinerjiyi keşfetmek: Yaratıcı yazma tekniklerinin film yapımına katkısı
- Tez No: 984975
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Etkileşimli filmler, Interaction films
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
Özet
Film yapımcılığında yaratıcı süreç genellikle görsel hikâye anlatımına vurgu yaparken, bu tez, yaratıcı yazım tekniklerinin anlatı yapısı, karakter gelişimi ve duygusal etkileşim yoluyla sinematik ifadeyi nasıl zenginleştirdiğini inceleyerek tartışmayı genişletiyor. Yazım ve görsellerin nasıl birlikte çalıştığını incelemenin yanı sıra, filmlerde yazımın diğer yönlerini de inceledim. Bu, yazar ve yönetmenlerin bir ekip olarak nasıl çalıştıklarını, günümüz filmlerinin farklı kültürlerden fikirleri nasıl içerdiğini ve yapay zekâ gibi yeni araçların nasıl daha sık kullanıldığını içeriyor. Ayrıca, yazımın filmlerin yapım sürecini nasıl iyileştirdiğini de inceledim. Literatür taramasını destekleyen teoriler, yaratıcı yazım tekniklerinin izleyici algısını nasıl şekillendirdiğini ve anlatının etkisini nasıl artırdığını göstermek için eleştirel bir şekilde analiz edildi. Bulgular, günümüz izleyicilerinin filmlerden daha fazlasını beklediğini ve bu durumun film yapımcılarının yapay zekâ araçlarını yalnızca hikâyeleri geliştirmek için değil, aynı zamanda insanların ne görmek istediğini tahmin etmek için de kullanmaya başlamalarına neden olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak, araştırma yazar için yaratıcı sürece yeni bir bakış açısı sunuyor. Hızla değişen multimedya ortamında, filme geçişte böyle bir hedefe ulaşmak her zaman mümkün olmuyor. Ancak, yaratıcı yazarlığın gerekli niyeti ve çabası ve hikâyenin sürdürülebilirliği olmadan, film izleyicileri eğlendirmekte ve daha büyük bir amaca hizmet etmekte başarılı olamayacaktır.
Özet (Çeviri)
While the creative process in filmmaking often emphasizes visual storytelling, this thesis expands the discussion by exploring how creative writing techniques enrich cinematic expression through narrative structure, character development, and emotional engagement. Besides looking at how writing and visuals work together, I also explored other parts of writing in films. This includes how writers and directors work as a team, how films today include ideas from different cultures, and how new tools like AI are being used more often. I also examined how writing helps improve how films are made. Supporting the literature review, theories are critically analyzed to demonstrate how creative writing techniques shape audience perception and increase narrative impact. Findings show that audiences today expect more from films, which made filmmakers start using AI tools not just to improve stories but also to guess what people want to see. In the end, the research serves as a new perspective on the creative process for the writer. Achieving such an aim for the transition to film is not always possible in the rapidly changing multimedia landscape. However, without the necessary intention and endeavor of creative writing and sustainability of story, film will not be successful in entertaining audiences and serving a greater purpose.