Studying how managers' emotional intelligenceinfluences employee outcomes: The case of roleoverload leading to workplace ostracism
Yöneticilerin duygusal zekâsının çalışan sonuçlarını nasıl etkilediğinin incelenmesi: Rol aşırı yüklenmesinin işyerinde dışlanmaya yol açması örneği
- Tez No: 984983
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇAK ÇAĞLA GARİPAĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yönetsel Duygusal Zekâ, Rol Aşırı Yüklenmesi, Işyerinde Dışlanma, Goleman'ın Karma Modeli, İş Talepleri–Kaynaklar Modeli, Zamansal İhtiyaç–Tehdit Çerçevesi, Managerial Emotional Intelligence, Role Overload, Workplace Ostracism, Goleman's Mixed Model, Job Demands–Resources Model, Temporal Need–Threat Framework
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
YÖNETİCİLERİN DUYGUSAL ZEKÂSININ ÇALIŞAN SONUÇLARINI NASIL ETKİLEDİĞİNİN İNCELENMESI: ROL AŞIRI YÜKLENMESİNİN İŞYERİNDE DIŞLANMAYA YOL AÇMASI ÖRNEĞİ Kimya Behnazhad Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Yüksek Lisans Programı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Burçak Çağla Garipağaoğlu Ağustos 2025, 31 sayfa Bu araştırma, çalışanların yöneticilerinin duygusal zekâ algılarının, rol aşırı yüklenmesi ile işyerinde dışlanma arasındaki ilişkide düzenleyici rolünü incelemektedir. Goleman'ın Karma Modeli, İş Talepleri-Kaynaklar (JD-R) Modeli ve Zamansal İhtiyaç-Tehdit (TNT) temelinde gerçekleştirilen bu çalışma, yöneticilerin yüksek algılanan duygusal zekâlarının aşırı iş taleplerinin olumsuz sosyal sonuçlarını azaltma potansiyelini incelemektedir. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen kesitsel tasarıma sahip bir anket, farklı sektörlerde çalışan 399 bireye (288 erkek, 166 kadın) uygulanmıştır. Anket; demografik soruların yanı sıra Wong ve Law Duygusal Zekâ Ölçeği, Rol Aşırı Yüklenme Ölçeği ve İşyerinde Dışlanma Ölçeği'ni de kapsamaktadır. Korelasyon analizi, algılanan yönetici DZ'sinin hem rol aşırı yüklenmesi hem de işyerinde dışlanma ile olumsuz bir ilişki içinde olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, rol aşırı yüklenmesinin işyerinde dışlanma ile olumlu bir ilişki geliştirdiği bulunmuştur (tüm p < .001). Hayes'in PROCESS Macro Model 1 aracılığıyla gerçekleştirilen moderasyon analizi, yönetici duygusal zekâsının yüksek algılanmasının, özellikle rol aşırı yüklenmesi ile işyerinde dışlanma arasındaki olumlu ilişkiyi azalttığını göstermiştir. Sonuçlar, yönetsel duygusal zekânın yüksek talepleri kapsayıcı fırsatlara dönüştürebilen önemli bir ilişki kaynağı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
STUDYING HOW MANAGERS' EMOTIONAL INTELLIGENCE INFLUENCES EMPLOYEE OUTCOMES: THE CASE OF ROLE OVERLOAD LEADING TO WORKPLACE OSTRACISM Kimya, Behnazhad Master's Program in Psychological Counseling and Guidance Supervisor: Assoc. Prof Burçak Çağla Garipağaoğlu August 2025, 31 Pages This study explores the moderating role of employee's perceptions of their managers emotional intelligence (EI) on the correlation between role overload and workplace ostracism. Based on Goleman's Mixed Model of EI, the Job Demands-Resource (JD-R) Model, and the Temporal Need-Threat (TNT) framework, this research analyzes the possibility of high perceived managerial emotional intelligence to reduce the negative social consequences of excessive job demands. An online survey with cross-sectional design was presented to 399 employees from various industries (299 male, 166 female). It included demographic questions and three scales, the Wong and Law Emotional Intelligence Scale, the Role Overload Scale, and the Workplace Ostracism Scale. Analysis of correlation demonstrated that perceived managerial EI had a negative association with both role overload and workplace ostracism, whereas role overload indicated a positive correlation with workplace ostracism (all p < .001). The moderation analysis conducted with Hayes's PROCESS macro Model 1 showed that a high level of perceived managerial emotional intelligence particularly reduced the positive correlation between role overload and workplace ostracism. The findings emphasize the significance of managerial emotional intelligence as a crucial relational resource able to transform high demands into a chance for inclusion.