Yoğun bakım ünitesinde yatan sepsis tanılı hastalarda klinik eczacılık hizmetlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical pharmacy services in patients diagnosed with sepsis in the intensive care unit
  1. Tez No: 985067
  2. Yazar: MÜZEYYEN AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT SANCAR
  4. Tez Türü: Eczacılıkta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Klinik eczacı, yoğun bakım ünitesi, ilaçla ilişkili sorun, sepsis, Clinical pharmacist, intensive care unit, drug-related problem, sepsis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eczacılık Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) yatan sepsis tanılı hastaların ilaçla ilişkili sorunlarının (İLİS) tespit edilmesi, sınıflandırılması ve azaltılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma toplam 8 ay süreyle gerçekleştirilen, gözlem ve öneri dönemlerinden oluşan prospektif, randomize olmayan kontrollü bir çalışmadır. Çalışmanın öneri döneminde sağlık ekibine ilaçla ilişkili sorunlara yönelik klinik eczacı önerileri sunulmuştur. İLİS Avrupa Farmasötik Bakım Ağı [Pharmaceutical Care Network Europe (PCNE)] Sürüm 9.1 ve İLİS'leri klinik anlamlılıklarına göre sınıflandıran bir sisteme göre sınıflandırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 60 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastaların ortalama yaşı 62,63 (SS, 17,43)'tür ve %58,3'ü erkektir. En sık görülen enfeksiyon odağı solunum yolu (%58,3) olmuş, bunu kateter (%15,0) takip etmiştir. Tüm dönemlere ait toplam 354 (5,9/hasta) İLİS tespit edilmiştir. Öneri döneminde tüm İLİS sıklığı %63,32 oranında (p<0,001), klinik anlamlılığı majör ciddiyette olan İLİS sıklığı %84,84 oranında (p=0,008) azalmıştır. En sık tespit edilen İLİS nedenleri diğer nedenler (%25,71), ilaç-ilaç etkileşimleri (%24,29) ve düşük doz (%14,97) olmuştur. Öneri döneminde tespit edilen 95 İLİS'in 72'sine yönelik öneride bulunulmuş ve bu önerilerin 70'i (%97,22) hekimler tarafından kabul edilmiştir. Girişim önerileri çoğunlukla ilaç doz değişikliği (%27,14), kullanma talimatı değişikliği (%24,28) ve ilaç değişikliği (%22,85) şeklinde olmuştur. Sonuç: YBÜ'de yatan sepsis tanılı hastalarda yüksek İLİS insidansı tespit edilmiştir. Klinik eczacı önerilerinin büyük bir çoğunluğu sağlık ekibi tarafından kabul edilmiştir. Öneri döneminde İLİS sayıları anlamlı ölçüde azalmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to identify, classify and reduce drug-related problems in patients with sepsis hospitalized in the intensive care unit (ICU). Materials and Methods: The study was a prospective, non-randomized controlled study consisting of observation and recommendation periods conducted for 8 months. During the recommendation period of the study, clinical pharmacist recommendations for drug-related problems (DRP) were presented to the healthcare team. DRP was used in Pharmaceutical Care Network (PCNE) Version 9.1 and were classified according to their clinical significance. Results: A total of 60 patients were included in the study. The mean age of all patients was 62.63 years (SD, 17.43) and 58.3% were male. The most common focus of infection was the respiratory tract (58.3%), followed by catheter (15.0%). A total of 354 (5.9/patient) DRP were detected in all periods. In the recommendation period, the frequency of all DRP decreased by 63.32% (p<0.001) and the frequency of clinically significant major DRP decreased by 84.84% (p=0.008). The most common causes of ILIS were other causes (25.71%), drug-drug interactions (24.29%) and underdose (14.97%). During the recommendation period, recommendations were made for 72 of the 95 DRP identified and 70 of these recommendations (97.22%) were accepted by physicians. The intervention recommendations were mostly in the form of drug dose change (27.14%), change in instructions for use (24.28%) and drug change (22.85%). Conclusion: A high incidence of DRP was detected in patients with sepsis hospitalized in the ICU. The majority of clinical pharmacist recommendations were accepted by the healthcare team. The number of DRP decreased significantly during the recommendation period.