Urfalı Mateos Vekayi-nâmesi'nde (952-1136) Birinci Haçlı Seferi
The First Crusade in the Chronicle of Matthew of Edessa (952-1136)
- Tez No: 985128
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNAY KARAKÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Anadolu, Haçlı Seferleri I, Haçlı seferleri, Haçlılar, Vekayi-name, Anatolia, Crusades I, Crusades, Crusaders, Vekayi-name
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Urfalı Mateos'un Vekayi-nâmesi (Matthew of Edessa's Chronicle) temelinde I. Haçlı Seferi'nin Anadolu'daki gelişimini, ilerleyişini ve sonuçlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Görünürde dinî bir nitelik taşıyan Haçlı Seferleri, gerçekte derin siyasî ve ekonomik amaçlarla şekillenmiş karmaşık askerî hareketlerdir. Bu seferler, Bizanslılar, Türkler, Ermeniler ve diğer yerel topluluklar da dâhil olmak üzere, Anadolu'da yaşayan tüm halkların hayatını derinden etkilemiştir. Bu olayları aktaran tarihî kaynaklar arasında Urfalı Mateos'un Vekayi-nâmesi özel bir öneme sahiptir. Eser, ayrıntılı ve canlı anlatımıyla dikkat çekmekte; özellikle 952 yılından sonraki olaylara ilişkin verdiği bilgilerle I. Haçlı Seferi'nin koşullarına dair özgün ayrıntılar sunmaktadır. Diğer seferlere kıyasla daha organize ve donanımlı olan I. Haçlı Seferi, 1096 yılında başlamış ve 1099 yılının Aralık ayına kadar sürmüştür. Bu süreçte Anadolu'nun birçok bölgesinde geniş çaplı yıkımlar ve çok sayıda katliamlar yaşanmıştır. Bu seferin en önemli sonuçlarından biri, Bizanslıların, Türklerin ve Ermenilerin komşusu hâline gelen Antakya Haçlı Kontluğu'nun kurulması olmuştur. Böylece bölgenin siyasî ve sosyal dengeleri köklü bir biçimde değişmiştir. Dolayısıyla, Urfalı Mateos'un Vekayi-nâmesi'nin ilgili bölümleri incelenirken, Haçlı ordularının yanı sıra dönemin Bizans, Türk ve Ermeni topluluklarının içinde bulundukları koşullar da dikkate alınacaktır. Dönemin en değerli birincil kaynaklarından biri olan bu esere dayanarak böylesine önemli bir askerî hareketi incelemek, yalnızca I. Haçlı Seferi'nin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Anadolu üzerindeki etkilerine dair modern tarih yazımında yeterince incelenmemiş bazı ayrıntıların da gün yüzüne çıkarılmasına olanak tanıyacaktır. Böylelikle bu çalışma, tarihî olayların farklı yönlerini ve bugüne kadar büyük ölçüde göz ardı edilmiş perspektiflerini ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The present study seeks to examine the development, progression, and consequences of the First Crusade in Anatolia based on the Chronicle of Matthew of Edessa (Urfalı Mateos). The Crusades, while ostensibly religious in nature, were in fact complex military movements motivated by profound political and economic ambitions. These campaigns profoundly affected the lives of all peoples inhabiting Anatolia, including the Byzantines, Turks, Armenians, and other local communities. Among the historical sources that document these events, Matthew of Edessa's Chronicle occupies a particularly significant place. Distinguished by its detailed and vivid narration, the work provides invaluable information about the events following the year 952 and offers unique insights into the circumstances of the First Crusade. The First Crusade, more organized and better equipped than subsequent expeditions, began in 1096 and continued until December 1099, leaving behind extensive devastation and numerous massacres across Anatolia. One of the major outcomes of this campaign was the establishment of the Principality of Antioch, which became a neighboring power to the Byzantines, Turks, and Armenians, thereby reshaping the political and social dynamics of the region. Consequently, in evaluating the relevant sections of Matthew of Edessa's Chronicle, this study also considers the conditions of these communities during the course of the Crusade. Analyzing such a significant military movement through one of the most valuable primary sources of the period not only contributes to a better understanding of the First Crusade itself but also sheds light on the lesser-known aspects of its impact on Anatolia and its diverse populations. By doing so, this research aims to reveal historical details and perspectives that have hitherto remained largely unexplored in modern historiography.