Kamusal sanat alanlarının dijitalleşmesi ve çok katmanlı yapısının incelenmesi: Ankara örneği
The digitalization of public spaces and the examination of their multi-layered structure: the case of Ankara
  1. Tez No: 985213
  2. Yazar: SİMGE ÜNYAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE ARMATLI KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Şehircilik ve Bölge Planlama, Mimarlık, Performing and Visual Arts, Urban and Regional Planning, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: 3D sanal dünyalar, Dijital teknolojiler, Kamusal sanat, Yönetişim, İzleyici katılımı, 3D virtual worlds, Digital technologies, Public art, Governance, Audience participation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, dijitalleşmenin kamusal sanat alanlarını mekânsal, toplumsal ve kültürel açıdan nasıl dönüştürdüğünü Ankara örneği üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, kamusal sanat alanı ve dijital sanat kavramları irdelenmiş; araştırma, mekânsal dönüşüm, kültürel bellek ve kuşaklar arası farklılıklar çerçevesinde ele alınmıştır. Dijitalleşmenin kamusal sanat alanları üzerindeki olumlu ve olumsuz yansımaları bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Ayrıca, katılımcılık, sanatın yöntemi, kentsel hafıza ve yönetişim açısından kamusal sanat alanlarının dijitalleşmesinin kente etkileri saha çalışmaları ve görüşmeler ile incelenmiştir. Araştırmada, Ankara'da dijitalleşen kamusal sanat alanları araştırılarak çok katmanlı bir yapı üzerinden analiz edilmiştir. Tez, kent planlama ve kültürel politika perspektifinden dijitalleşmenin kamusal sanat alanlarını çok katmanlı bir dönüşüm süreci içinde yeniden yapılandırdığını ve bu dönüşümün kent planlama ve kültür politikaları açısından önemli yansımalar oluşturduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine how digitalization transforms public art spaces spatially, socially and culturally through the case of Ankara. The concepts of public art space and digital art are explored, and the research is framed around spatial transformation, cultural memory and intergenerational differences. The positive and negative implications of digitalization on public art spaces are evaluated from a holistic perspective. In addition, the effects of the digitalization of public art spaces on participation, artistic practice, urban memory and governance are analyzed through field studies in Ankara and analyzes them within a multi-layered framework. From the perspective of urban planning and cultural policy, the thesis demonstrates that digitalization reconfigures public art spaces through a multi-layered transformation process and reveals its significant implications for urban planning and cultural policies.