At kuyruğu ve lavanta kaynaklı eksozom benzeri nanopartiküllerin hacat hücre hattında yara iyileşmesi ve antimikrobiyal aktivite üzerindeki rolü
The role of exosome-like nanoparticles derived from horsetail and lavender on wound healing and antimicrobial activity in hacat cell lines
  1. Tez No: 985273
  2. Yazar: SELİN AŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER BÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal aktivite, Atkuyruğu, Eksozomlar, Lavanta, Senesens, Yara iyileşmesi, Antimicrobial activity, Horsetail, Exosomes, Lavender, Senescence, Wound healing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoteknoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Atkuyruğu (Equisetum arvense) ve Lavanta (Lavandula angustifolia) bitkilerinden izole edilen eksozom benzeri nanoveziküllerin (pEV'ler) yara iyileşmesi ve antimikrobiyal etkilerini in vitro koşullarda incelemeyi amaçlamaktadır. Bitki türevli eksozom benzeri nanoveziküller, biyouyumlu yapıları ve doğal bileşen taşıma kapasiteleri sayesinde modern yara tedavilerinde yenilikçi bir alternatif oluşturmaktadır. Bu kapsamda, pEV'ler kademeli santrifüj ve ultrasantrifüj yöntemleriyle izole edilmiş, morfolojik karakterizasyonları Transmisyon Elektron Mikroskobu (TEM) ve Dinamik Işık Saçılımı (DLS) analizleriyle doğrulanmıştır. GC-MS analizi, eksozomlarda biyolojik olarak aktif metabolitlerin varlığını ortaya koymuştur. İmmortalize edilmiş insan keratinosit hücre hattı (HACAT) ve insan dermal fibroblast hücre hattı (HDF) üzerinde yapılan MTT (hücre canlılığı testi) ve çizik (scratch) testleri, pEV'lerin hücre canlılığını koruduğunu ve yara kapanma sürecini hızlandırdığını göstermiştir. Ayrıca β-galaktosidaz boyaması, oksidatif stres ve gen ekspresyon analizleri, pEV'lerin yaşlanma karşıtı ve antioksidan etkilerini desteklemiştir. Mikrodilüsyon yöntemiyle yürütülen testlerde her iki bitkiden elde edilen pEV'lerin, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa ve Candida albicans suşlarına karşı belirgin antimikrobiyal aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Bu bulgular, bitki türevli eksozom benzeri nanoveziküllerin yara iyileşmesi ve enfeksiyon kontrolünde güvenli, etkili ve sürdürülebilir bir biyoterapötik ajan olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the in vitro wound healing and antimicrobial effects of exosome-like nanovesicles (pEVs) isolated from Horsetail (Equisetum arvense) and Lavender (Lavandula Angustifolia). Plant-derived exosome-like nanovesicles represent an innovative alternative in modern wound treatment due to their biocompatible structures and natural biomolecule delivery capacity. Within this scope, pEVs were isolated using differential centrifugation and ultracentrifugation methods, and their morphological characterization was confirmed by Transmission Electron Microscopy (TEM) and Dynamic Light Scattering (DLS) analyses. GC–MS analysis revealed the presence of biologically active metabolites within the vesicles. Experiments performed on immortalized human keratinocyte (HACAT) and human dermal fibroblast (HDF) cell lines, including MTT viability and scratch wound assays, demonstrated that pEVs maintained cell viability and promoted wound closure. Furthermore, β-galactosidase staining, oxidative stress, and gene expression analyses supported the anti-aging and antioxidant properties of pEVs. Antimicrobial evaluations conducted by the microdilution method revealed that pEVs derived from both plants exhibited significant inhibitory effects against Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, and Candida albicans strains. Collectively, these findings suggest that plant-derived exosome-like nanovesicles can serve as safe, effective, and sustainable biotherapeutic agents for wound healing and infection control.