Exploring family language policies of Syrian families in Izmir
İzmir'deki Suriyeli ailelerin dil politikalarının araştırılması
  1. Tez No: 985297
  2. Yazar: RIDVAN GÜLEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT AKAYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Sosyoloji, Linguistics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyodilbilim, Toplumdilbilim, Sociolinguistic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Dil, özellikle zorunlu göç etmiş çok dilli ailelerde, kimliğin şekillenmesinde, kültürel mirasın korunmasında ve aidiyet duygusunun gelişmesinde hayati bir rol oynar. Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilerin entegrasyonu ve toplumsal sorunları üzerine çok sayıda çalışma yapılmış olsa da, aile içindeki dilsel deneyimlerine yeterince dikkat çekilmemiştir. Bu çalışma, İzmir'in kırsal bir bölgesinde yaşayan Suriyeli mülteci ailelerin dil kullanımlarını inceleyerek bu boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Spolsky'nin (2009) dil ideolojileri, dil uygulamaları ve dil yönetimini içeren Üçlü Aile Dil Politikası Modeli temel alınarak, bu ailelerin Türk toplumuna uyum sürecinde dilsel tercihlerini nasıl şekillendirdikleri ele alınmaktadır. Araştırma, zorunlu göç etmiş topluluklarda kültürel sürekliliği desteklemede aile dil politikasının rolünü ve miras dilin korunmasına dair yaşantıları ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Language plays a vital role in shaping identity, preserving heritage, and fostering a sense of community especially within multilingual families affected by forced migration. Despite extensive research on the integration and social challenges of Syrian refugees in Türkiye, little attention has been given to their linguistic experiences within the family. This study addresses this gap by exploring the language practices of Syrian refugee families residing in a rural area of Izmir, Türkiye. Drawing on Spolsky's (2009) Tripartite Model of Family Language Policy, which encompasses language ideologies, practices, and management, this thesis examines how these families negotiate linguistic choices amid pressures to assimilate into Turkish society. The findings aim to shed light on the complexities of heritage language maintenance and the role of family language policies in supporting cultural continuity among forcibly displaced communities.