Peyzaj öğeleri kullanılarak çocuklara çevre bilinci kazandırmayı hedefleyen hikaye kitabı tasarımı
Designing a storybook aimed at instilling environmental awareness in children using landscape elements
  1. Tez No: 985434
  2. Yazar: AYÇA KALENDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ULVİ ERHAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Peyzaj Mimarlığı, Fine Arts, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital illüstrasyon, Doğal peyzaj, Grafik tasarımı, Görsel hikayeleme, Kitap illüstrasyonları, Resimli çocuk kitapları, Digital illustration, Natural landscape, Graphic design, Visual narrative, Book illustrations, Illustrated children books
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
Özet
Bu tez çalışması, peyzaj öğeleri kullanılarak çocuklara çevre bilinci kazandırmayı hedefleyen bir hikaye kitabının tasarım sürecini incelemektedir. Çocukların doğayla olan ilişkilerini güçlendirmek ve çevresel farkındalıklarını artırmak amacıyla hazırlanan bu kitap, peyzaj mimarlığı ile grafik tasarım unsurlarını bir araya getiren bir yaklaşımla şekillendirilmiştir. Çalışma, hikaye de kullanılan doğal unsurların, çocuklara çevreyi koruma bilinci kazandırmada nasıl bir işlev üstlendiğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, kitapta yer alan ağaçlar, çiçekler, bitkiler, hayvanlar ve diğer doğal unsurlar, çocukların çevreyi görsel ve duygusal düzeyde tanımalarına katkıda bulunurken, çevresel sürdürülebilirlik kavramını eğlenceli ve etkileyici bir şekilde aktarmaktadır. Özellikle peyzaj mimarlığının sunduğu doğal detayların grafik tasarım ile bütünleşmesi sayesinde, çocukların doğaya olan ilgisini ve onların çevreyi koruma sorumluluğunun artırılması hedeflenmektedir. Tezin ilk bölümünde, resimli çocuk kitaplarının tanımı ve gelişimi ele alınarak resimli çocuk kitaplarında bulunması gereken özellikler ve önemine yer verilmiştir. Ayrıca çocuk kitaplarında metin ve resim konuları kısaca incelenmiştir. İkinci bölüm de ise illüstrasyon tekniklerinin ve grafik tasarım unsurlarının çocuklara yönelik çevre eğitimi bağlamında nasıl kullanıldığı incelenmiştir. Çocuk kitaplarında grafik tasarımın rolü, çocukların algısını ve çevreyle kurduğu bağı güçlendirmek amacıyla ele alınmış; peyzaj mimarlığı ve doğa unsurlarının çocuk gelişimi üzerindeki etkilerine odaklanılmıştır. Bu bağlamda, doğal unsurların görsel anlatımı ile çocuklara sürdürülebilirlik bilincinin aşılanması amaçlanmıştır. Peyzaj mimarlığıyla ilgili doğal unsurların kitap içeriğinde nasıl kullanıldığı, çocuklara çevre bilinci kazandırmadaki etkileriyle birlikte incelenmiştir. Doğal peyzaj öğeleri, çocukların hikâye aracılığıyla çevreyle bütünleşmesini sağlarken, eğlenceli ve öğretici bir anlatım sunmaktadır. iii Tezin üçüncü bölümün de,“Ormanın Büyülü Kılavuzu”adlı hikâye kitabı projesinin geliştirilme süreci ele alınmıştır. Bu bölüm de, hikâyenin konusu, amacı, hedef kitlesi ve kitabın özellikleri ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir. Grafik tasarım ve peyzaj mimarlığının bir arada kullanımıyla oluşturulan bu hikâye kitabı, çocuklara doğa sevgisi ve çevresel sorumluluk aşılamada önemli bir araç olarak sunulmaktadır. Bu çalışma, hem grafik tasarım hem de peyzaj mimarlığı perspektiflerinden ele alınarak, çevre eğitimi ve bilinç kazandırma süreçlerin de nasıl etkin rol oynayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the design process of a storybook aimed at instilling environmental awareness in children using landscape elements. This book, prepared with the aim of strengthening children's relationship with nature and enhancing their environmental awareness, is shaped by an approach that combines elements of landscape architecture and graphic design. The study reveals how the natural elements used in the story serve a role in fostering environmental conservation awareness in children. In this context, the trees, flowers, plants, animals, and other natural elements featured in the book contribute to children's visual and emotional recognition of the environment while conveying the concept of environmental sustainability in an engaging and impactful way. The integration of natural details offered by landscape architecture with graphic design aims to foster children's interest in nature and increase their sense of responsibility for environmental protection. The first section of the thesis discusses the definition and development of illustrated children's books, highlighting the features and significance that should be present in such books. Also, the topics of text and illustrations in children's books are briefly examined. The second section examines how illustration techniques and graphic design elements are utilized in the context of environmental education for children. The role of graphic design in children's books has been discussed with the aim of strengthening children's perception and their connection to the environment; the effects of landscape architecture and natural elements on child development have been focused on. In this context, the aim has been to instill a sense of sustainability in children through the visual representation of natural elements. It has been examined how natural elements related to landscape architecture are used in the book's content, along with their effects on fostering environmental awareness in children. Natural landscape elements provide an entertaining and educational narrative while helping children integrate with the environment through the story. v The third section of the thesis addresses the development process of the storybook project titled“The Magical Guide to the Forest.”In this section, the story's subject, purpose, target audience, and the book's features are examined in detail. This storybook, created through the combined use of graphic design and landscape architecture, is presented as an important tool for instilling a love of nature and environmental responsibility in children. This study, approached from both graphic design and landscape architecture perspectives, demonstrates how they can play an effective role in environmental education and the process of raising awareness.