Kadın tesettür giyimi koleksiyonu tasarımında kültürel yaklaşım: Puşi (kefiye bezi) örneği
Cultural approach in women's hijab clothing collection design: Example of the pushi (kefiye cloth)
- Tez No: 985435
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN AVCIOĞLU KALEBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Kimlik, Puşi (Kefiye Bezi), Yöresel Dokuma, Tesettür Giyim, Kapsül Koleksiyon, Cultural Identity, Pushi (Keffiyeh Fabric), Traditional Weaving, Modest Fashion, Capsule Collection
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
Özet
Kültür, bir toplumun tarihsel süreç içerisinde geçirdiği ve sürdürdüğü bilgi birikimi, davranış biçimleri, inançları, giyim tarzları, gelenekleri, aile ve yaşam tarzları gibi değerlerin tümüdür. Bu değerler ait olduğu toplumun kimliğini oluşturmaktadır. Tarihin en eski el sanatlarından biri olan dokumalar ve bu dokumalardan üretilen giysiler, kültürel kimliği oluşturan temel unsurlardır. Dokuma ve dokumacılık, sadece bir tekstil ürünü değil aynı zamanda motif, renk ve dokuma teknikleri ile geçmişin izlerini barındıran kültürel bir aktarım aracıdır. Bu çalışma kapsamında yöresel dokuma türü olan puşi (kefiye bezi) ile tesettür kadın giyim kapsül koleksiyon hazırlanmıştır. Hazırlanan koleksiyon 20-35 yaş aralığındaki tesettürlü tüketicilere hitap etmektedir. Tasarımlar 12 parçadan ve 40-42 beden tesettür giysilerden oluşmaktadır. Tasarımlar hazırlanırken koleksiyon tasarım aşamaları takip edilmiştir. Kapsül koleksiyondan temaya uygun 6 adet tasarım seçilerek dikimi gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, yöresel dokuma ile hazırlanan kapsül koleksiyon; geleneksel üretimleri, yenilikçi tasarımlar ile bir araya gelerek tesettür giyim alanında yeniden yorumlanmaktadır. Bu tasarımlar sürdürülebilir kültürel miras niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Culture encompasses the collective values of a society, including its accumulated knowledge, behavioral patterns, beliefs, clothing styles, traditions, and family and lifestyle practices developed and sustained throughout history. These values form the identity of the society to which they belong. As one of the oldest handicrafts in history, woven textiles and the garments produced from them are fundamental elements that shape cultural identity. Weaving and textile production are not merely textile practices; through their motifs, colors, and weaving techniques, they serve as cultural transmission tools that carry traces of the past. Within the scope of this study, a capsule collection for modest women's fashion was prepared using pushi (keffiyeh fabric), a type of traditional local weaving. The collection targets modest consumers between the ages of 20 and 35. It consists of 12 pieces designed in sizes 40–42. The design process followed the standard stages of collection development. Six designs that aligned with the theme were selected from the capsule collection and produced. As a result, the capsule collection created with traditional weaving reinterprets local craftsmanship through innovative designs within the field of modest fashion. These designs hold the quality of sustainable cultural heritage.