Ali Salâhi Bey'in“Hocasız Ud Öğrenmek Usulü”isimli kitabının incelenmesi ve mesleki müzik eğitimi veren kurumlarda kullanılabilirliği
Analysis of Ali Salâhi Bey's book named“Learning Oud Without A Teacher”and usability in vocational music education institutions
  1. Tez No: 985452
  2. Yazar: OĞUZCAN KALIVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ KARAELMA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik eğitimi, Music, Music education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Ali Salâhi Bey'in“Hocasız Ud Öğrenmek Usulü”isimli kitabının içerik ve düzey açısından incelenmesi ve mesleki müzik eğitimi veren kurumlarda kullanılabilirliğinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Metot, yazıldığı dönem itibariyle Osmanlı Türkçesi ile kaleme alındığından öncelikle günümüz Türkçesine (Latin alfabesine) aktarımı yapılmıştır. Metodun içerik bakımından incelenmesi aşamasında, 115 adet etüt-alıştırma-egzersiz ve 8 adet şarkı formunda eser olduğu tespit edilmiştir. Metot içerisinde yer alan etüt, alıştırma ve egzersizlere yönelik konu başlıkları; ud çalgısına yönelik teorik bilgiler (duruş, tutuş, akort vb.), temel müzik teorisi bilgileri, nota yerleri ve değerlerine yönelik çalışmalar, mızrap alıştırmaları, parmak alıştırmaları, makamsal dizi ve etütler, usûle yönelik alıştırmalar, aralık çalışmaları ve eser repertuvarı olmak üzere 9 ana başlık ile kategorilendirilmiştir. Metodun, düzey bakımından incelenmesi aşamasında ise yapılan analizler ve alınan uzman görüşleri doğrultusunda, ud öğretiminde başlangıç ve orta düzeyde kullanılabileceği fakat ileri düzeyde kullanılamayacağı tespit edilmiştir. Bununla birlikte kullanılan diğer ud metotlarının, Ali Salâhi Bey'in metodu ile benzerlik-farklılık yönünden karşılaştırması yapılarak ilgili metottan etkilenme durumlarının doğrudan, dolaylı veya sınırlı etki durumları belirlenmiştir. Metodun mesleki müzik eğitimi veren kurumlarda kullanılabilirliğinin tespit edilmesi aşamasında ise; Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Programı, Güzel Sanatlar Fakülteleri, Sanat ve Tasarım Fakülteleri ve Konservatuvarlardaki ud eğitimi ders programlarında yer alan içerikler belirlenerek metot içeriği ile karşılaştırması yapılmıştır. Yapılan karşılaştırmalara ek olarak, uzman görüşleri de alınmış ve incelenen metodun mesleki müzik eğitimi veren kurumlarda farklı dönem ve sınıflarda kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to identify the applicable of using Ali Salâhi Bey's book entitled“Hocasız Ud Öğrenmek Usulü”in institutions providing professional music education by examining its content and level. Since the method was written in Ottoman Turkish at the time of its composition, it was first translated into contemporary Turkish (using the Latin alphabet). During the content analysis phase, it was determined that the method consists of 115 etudes, exercises, and practice pieces, as well as 8 songs. Within the method, the studies, exercises, and drills are categorized under 9 main headings: theoretical information related to the oud (posture, holding technique, tuning, etc.), basic music theory knowledge, studies on note positions and note values, plectrum exercises, finger exercises, modal scales and études, rhythmic cycle (usûl) exercises, interval studies, and repertoire pieces. When examining the method in terms of level, analyses and expert opinions indicate that it can be used for beginner and intermediate levels of oud instruction but not for advanced levels. Furthermore, other oud methods were compared with Ali Salâhi Bey's method in terms of similarities and differences, and the extent of influence from the relevant method was determined as direct, indirect, or limited. In determining the applicability of the method in institutions providing professional music education, the contents of the ud education courses, Anatolian Fine Arts High Schools, Faculty of Education – Department of Fine Arts Education – Music Teaching Program, Faculties of Fine Arts, Faculties of Art and Design, and Conservatories were identified and compared with the contents of the method. In addition to these comparisons, expert opinions were also obtained, and it was concluded that the method under review could be used in institutions providing professional music education at different degrees and in different classes.