Kapsayıcı kalkınma: Bir kavramın anatomisi
Inclusive development: Anatomy of a concept
  1. Tez No: 985592
  2. Yazar: MUSTAFA YILMAZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk kamu yönetimi, Turkish public administration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Dünya Bankası 1990'lı yıllardan itibaren yoksulluğa bakış açısını değiştirmiş ve katılıma dayalı, insan odaklı ve sürdürülebilir bir kalkınma anlayışına yönelik kapsayıcı kalkınma kavramını literatüre kazandırmıştır. Kapsayıcı kalkınma, toplumun her kesiminin büyüme ve kalkınma sürecine dahil edildiği, hiçbir grubun dışarıda bırakılmadığı, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarının karşılanarak fırsat eşitliğinin sağlandığı ve çevre dostu bir kalkınma anlayışını ifade etmektedir. Bir yandan gelir artışıyla birlikte insani gelişimi, sosyal katılımı ve fırsat eşitliğini kalkınmanın merkezine yerleştirirken diğer yandan gelir dağılımı eşitliğini, yoksulluğun azaltılmasını ve sosyal adaleti amaçlamaktadır. Bu bağlamda tez çalışması kapsamında nitel araştırma, literatür çalışması ve belge incelemesi yöntemi kullanılarak Neoliberal politikaların neden olduğu sorunlar ele alınmış ve kapsayıcı kalkınmanın bu sürece etkisi irdelenmiştir. Ayrıca uluslararası kuruluşların kapsayıcı kalkınma yaklaşımları, stratejileri ve çözüm önerileri incelenmiştir. Yapılan araştırmalar neticesinde devletin kalkınma sürecinde tekrardan etkin bir rol alması gerektiği, yoksulluğun ve gelir dağılımı eşitsizliğinin azaltılmasında kapsayıcı kurumların oldukça önemli bir faktör olduğu karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the 1990s, the World Bank has changed its perspective on poverty and introduced the concept of inclusive development into the literature, which is based on participation, human-centred and sustainabledevelopment. Inclusive development refers to an understanding of development in which all segments of society are included in the growth and development process, no group is left out, basic needs such as education and health care are met to ensure equal opportunities, and the environment is protected. On the one hand, it places human development, social participation and equal opportunities at the centre of development alongside income growth, while on the other hand it focuses on income distribution equality, poverty reduction and social justice. In this context, the thesis study uses qualitative research, literature review and document analysis methods to address the problems caused by neoliberal policies and examine the impact of inclusive development on this process. The problems caused by neoliberal policies are addressed and the impact of inclusive development on this process is examined. In addition, the inclusive development approaches, strategies and proposed solutions of international organisations were examined. The research revealed that the state must once again play an active role in the development process and that inclusive institutions are a crucial factor in reducing poverty and income inequality.