Fetal büyüme kısıtlılığı (FGR) ve gestasyonel yaşa göre küçük (SGA) bebeklerde maternal ve neonatal hemogramdan türetilen inflamatuar indekslerin Apgar skoru ile ilişkisi: Vajinal doğumda retrospektif bir değerlendirme
Association of maternal and neonatal hemogram-derived inflammatory indices with Apgar scores in fetal growth restriction (FGR) and small for gestational age (SGA): Retrospective evaluation in vaginal deliveries
  1. Tez No: 985717
  2. Yazar: AHMET ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PAKİZER BANU KILIÇOĞLU DANE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Apgar skoru, Fetal büyüme kısıtlılığı, Hemogram, İnflamatuvar indeksler, Neonatal adaptasyon, Sistemik inflamasyon, Fetal growth restriction, Apgar score, Hemogram, Inflammatory indices, Neonatal adaptation, Systemic inflammation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, fetal büyüme kısıtlılığı (FGR) ve gestasyonel yaşa göre küçük (SGA) bebeklerde maternal ve neonatal hemogramdan türetilen inflamatuvar indekslerin 1. ve 5. dakika Apgar skorlarıyla ilişkisi incelenmiştir. Sistemik inflamasyonun perinatal adaptasyon üzerindeki etkileri ile hematolojik belirteçlerin prediktif değeri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: 2023–2025 yılları arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'nde vajinal doğum yapan 180 gebe retrospektif olarak değerlendirilmiştir. INTERGROWTH-21st kriterlerine göre FGR, SGA ve AGA olarak sınıflandırılan yenidoğanlar her gruptan 60 olgu şeklinde rastgele seçilmiştir. Maternal ve neonatal hemogram verilerinden NLR, PLR, MLR, SII, SIRI ve AISI gibi inflamatuvar indeksler hesaplanmıştır. Bulgular: FGR grubunda maternal PLR ve SII değerleri hem SGA hem de AGA gruplarına göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.05). Ayrıca trombosit sayıları da AGA'ya göre artış göstermiştir. Neonatal parametrelerde, FGR ve SGA bebeklerin hemoglobin (Hb) ve hematokrit (Hct) düzeyleri AGA grubuna göre belirgin olarak yüksekti. SGA grubundaki median Hct değeri istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha fazlaydı. AGA grubunda ise monosit yüzdesi, FGR ve SGA'ya göre daha yüksekti (p<0.05). Apgar skorlarında gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır; tüm gruplarda 5. dakika median Apgar skoru 9–10 idi. Maternal ve neonatal inflamatuvar indeksler arasında anlamlı pozitif korelasyonlar gözlenmiştir; özellikle maternal SII ile neonatal Hb ve Hct; maternal SIRI ile neonatal SIRI; maternal AISI ile neonatal AISI arasında güçlü doğrusal ilişkiler saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: FGR ve SGA bebeklerde maternal sistemik inflamasyonun arttığı ve bu durumun fetal hematolojik parametrelerle ilişkili olduğu saptanmıştır. Maternal ve neonatal inflamatuvar indeksler arasında pozitif korelasyonlar, feto-maternal inflamatuvar etkileşimi desteklemektedir. Bu indekslerin birlikte değerlendirilmesi, riskli bebeklerin erken belirlenmesinde pratik ve değerli bir araç sunabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the association between maternal and neonatal hemogram-derived inflammatory indices and the 1st- and 5th-minute Apgar scores in neonates with fetal growth restriction (FGR) and small for gestational age (SGA). The study further sought to explore the potential predictive value of these indices for perinatal adaptation. Materials and Methods: This retrospective study included 180 pregnant women who underwent vaginal delivery between 2023 and 2025 at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital. Newborns were classified as FGR, SGA, or appropriate for gestational age (AGA) based on INTERGROWTH-21st standards, with 60 cases randomly selected per group. Hematologic parameters (neutrophil, lymphocyte, monocyte, platelet counts) were used to calculate systemic inflammatory indices such as NLR, PLR, MLR, SII, SIRI, and AISI for both maternal and neonatal blood samples. Results: Maternal systemic inflammatory burden was highest in the FGR group, as evidenced by significantly elevated SII and PLR levels (p<0.05), along with higher platelet counts compared to AGA. Among neonates, FGR and SGA groups demonstrated significantly higher hemoglobin and hematocrit levels, reflecting compensatory erythropoiesis likely due to chronic intrauterine hypoxia. In contrast, the AGA group exhibited a higher monocyte percentage within the leukocyte distribution, suggesting altered immune cell profiles in growth-restricted infants. Although no statistically significant difference was observed in 1st or 5th-minute Apgar scores among groups, the findings support a need for closer postnatal monitoring of FGR neonates. Importantly, strong positive correlations were found between maternal and neonatal inflammatory indices—maternal SII correlated with neonatal Hb and Hct, while maternal and neonatal SIRI and AISI values were also significantly linked (p<0.05), indicating shared inflammatory pathways. Conclusion: Elevated maternal inflammatory markers in FGR/SGA pregnancies are associated with altered neonatal hematologic responses. Joint maternal-neonatal evaluation may offer valuable insight into perinatal risk and adaptation.