Maternal obezitenin gebelik sonuçlarına etkisi retrospektif bir çalışma
The effect of maternal obesity on pregnancy outcomes: A retrospective study
- Tez No: 985718
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ERENEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Maternal obezite, gebelik komplikasyonları, gestasyonel diyabet, preeklampsi, gestasyonel hipertansiyon, sezaryen doğum, makrozomi, preterm doğum, fetal distres, intrauterin gelişme geriliği (IUGR), oligohidramnios, polihidramnios, gebelik kolestazı, düşük Apgar skoru, epizyotomi dehissansı, postpartum kanama, derin ven trombozu, anemi, ölü doğum, obstetrik sonuçlar, neonatal sonuçlar, vücut kitle indeksi, Maternal obesity, pregnancy complications, gestational diabetes, preeclampsia, gestational hypertension, cesarean delivery, macrosomia, preterm birth, fetal distress, intrauterine growth restriction (IUGR), oligohydramnios, polyhydramnios, intrahepatic cholestasis of pregnancy, low Apgar score, episiotomy dehiscence, postpartum hemorrhage, deep vein thrombosis, anemia, stillbirth, obstetric outcomes, neonatal outcomes, body mass index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, maternal obezitenin gebelikte gelişebilecek obstetrik ve neonatal komplikasyonlara etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gebeler vücut kitle indekslerine (VKİ) göre sınıflandırılarak, obezite düzeyinin gebelik sonuçları üzerindeki etkisi retrospektif olarak analiz edilmiştir. Gereç ve Yöntemler: Araştırma, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Temmuz–Aralık 2024 tarihleri arasında doğum yapan veya abortusla sonuçlanan primigravid gebeler üzerinde yürütülmüştür. VKİ değerleri eksiksiz olan 2499 gebe çalışmaya dahil edilmiştir. Gebeler, VKİ'ye göre normal, fazla kilolu, obez, aşırı obez ve morbid obez olarak beş gruba ayrılmış, bu gruplar arasındaki komplikasyon sıklıkları karşılaştırılmıştır. Veriler, hastane bilgi sisteminden elde edilerek SPSS 24.0 programı ile analiz edilmiştir. Ki-kare testi, Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testi gibi parametrik olmayan yöntemler kullanılmış; p<0.05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 2499 primigravid gebenin yaş ortalaması 26,4 ± 4,5 yıl, VKİ ortalaması ise 29,1 ± 5,2 kg/m² olarak hesaplanmıştır. VKİ arttıkça Gestasyonel Diabetus Mellitus (GDM), Gesyasyonel Hipertansiyon (GHT), Preeklampsi, Sezaryen Doğum (C/S), Makrozomi, Preterm Doğum, Miad Aşımı ve Fetal Distres parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,05). Oligohidramnios, Polihidramnios, İntrauterin Gelişme Geriliği (IUGR), Gebelik kolestazı, Derin Ven Trombozu (DVT), Abortus, İntrauterin Mort Fetüs (IUMF), Epizyotomi Dehissansı, Yara Yeri Enfeksiyonu (YYE), Anemi, Postpartum Kanama ve Düşük Apgar Skoru gibi parametrelerde ise VKİ grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Tüm istatistiksel analizler Ki-kare testi ve Kruskal-Wallis H testi ile gerçekleştirilmiş olup, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda maternal obezite ile GDM, GHT, preeklampsi, C/S, makrozomi, preterm doğum, miad aşımı ve fetal distres insidansı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Buna karşın oligohidramnios, polihidramnios, IUGR, gebelik kolestazı, DVT, abortus, ölü doğum, YYE, epizyotomi dehissansı, postpartum kanama, anemi ve düşük Apgar skoru gibi parametrelerde VKİ grupları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Elde ettiğimiz bulgular, özellikle obezitenin hipertansif hastalıklar ve glukoz metabolizması bozuklukları ile ilişkisini vurgulayan güncel literatürle büyük ölçüde uyumludur. Ayrıca, obstetrik müdahale oranlarının artışı ve neonatal morbiditenin VKİ ile paralel seyretmesi yönündeki veriler de önceki çalışmalarla benzerlik göstermektedir. Bu bağlamda, maternal obezitenin gebelik sürecine olan etkisinin erken tanı ve risk temelli yönetim ile azaltılabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the impact of maternal obesity on obstetric and neonatal complications that may develop during pregnancy. Pregnant women were classified according to their body mass index (BMI), and the effect of obesity level on pregnancy outcomes was retrospectively analyzed. Materials and Methods: The research was conducted on primigravid women who gave birth or had an abortion between July and December 2024 at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology. A total of 2499 pregnant women with complete BMI data were included in the study. Participants were categorized into five groups based on BMI as normal weight, overweight, obese, severely obese, and morbidly obese. The frequency of complications among these groups was compared. Data were obtained from the hospital information system and analyzed using SPSS 24.0 software. Non-parametric tests such as Chi-square, Kruskal-Wallis, and Mann-Whitney U were used; p<0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the 2499 primigravid women included in the study was 26.4 ± 4.5 years, and the mean body mass index (BMI) was 29.1 ± 5.2 kg/m². As BMI increased, a statistically significant difference was observed in the incidence of gestational diabetes mellitus, gestational hypertension, preeclampsia, cesarean delivery, macrosomia, preterm birth, post-term pregnancy, and fetal distress (p<0.05). No statistically significant difference was found between BMI groups in terms of oligohydramnios, polyhydramnios, intrauterine growth restriction (IUGR), intrahepatic cholestasis of pregnancy, deep vein thrombosis (DVT), abortion, stillbirth, episiotomy dehiscence, wound site infection, anemia, postpartum hemorrhage, and low Apgar scores (p>0.05). All statistical analyses were performed using the Chi-square and Kruskal-Wallis H tests, with significance set at p<0.05. Conclusion: In our study, statistically significant associations were found between maternal obesity and the incidence of gestational diabetes, gestational hypertension, preeclampsia, cesarean delivery, macrosomia, preterm birth, post-term pregnancy, and fetal distress. On the other hand, no significant differences were observed between BMI groups in terms of oligohydramnios, polyhydramnios, intrauterine growth restriction, intrahepatic cholestasis, deep vein thrombosis, abortion, stillbirth, wound site infection, episiotomy dehiscence, postpartum hemorrhage, anemia, and low Apgar scores. Our findings are largely consistent with the current literature emphasizing the relationship between obesity and hypertensive disorders and glucose metabolism abnormalities. Furthermore, the increased rates of obstetric interventions and neonatal morbidity in parallel with BMI are also in line with previous studies. In this context, it has been concluded that the impact of maternal obesity on the pregnancy process can be mitigated through early diagnosis and risk-based management.