Fazla kilolu ve obez kadınların fertilite ile ilgili endişeleri ve farkındalıkları
Concerns and awareness of owerweight and obese women about fertility
  1. Tez No: 985876
  2. Yazar: METİN KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM AŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: obezite, fertilite, hemşirelik, kadın, farkındalık, endişe, Kısırlık-kadın, obesity, fertility, nursing, woman, awareness, concern, Infertility-female
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, fazla kilolu ve obez kadınların fertiliteye ilişkin endişelerinin ve farkındalıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada tanımlayıcı ve kesitsel bir araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışma, 8 Ocak- 28 Mart 2024 tarihleri arasında Kayseri ilindeki bir özel hastanenin kadın doğum polikliniğine başvuran 390 kadın ile yürütülmüştür. Veriler;“Tanımlayıcı Özellikleri Değerlendirme Formu”,“Fertiliteye Yönelik Endişeleri Değerlendirme Formu”ve“Fertilite Farkındalık Ölçeği (FFÖ)”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, ki-kare testi ve bağımsız gruplarda t-testi kullanılmıştır. Katılımcıların %50,5'inin fazla kilolu, %49,5'inin ise obez olduğu belirlenmiştir. Kadınların fertiliteye ilişkin en sık bildirdikleri üç endişe ifadesi;“Kilomun doğurganlığımı etkileyebileceğini düşünüyorum”(%49,2),“Kendimi sürekli hamile kalmak için yapılması gerekenler konusunda araştırma yaparken buluyorum”(%41,3) ve“Bedenimi hazırlamaya/durumumu yönetmeye şimdi başlamazsam çocuk sahibi olmam olumsuz etkilenebilir diye korkuyorum”(%41,3) ifadeleri olmuştur. Ayrıca katılımcıların yaklaşık üçte biri“Hamile kalmamın normalden daha uzun sürmesinden endişe ediyorum”(%31,8) ve“Çocuğum olsa bile ileride bir daha çocuk sahibi olamayacağım korkusunu yaşıyorum”(%33,1) gibi endişelerini ifade etmiştir.“Çocuğum olamazsa aile ilişkilerimin bozulmasından korkuyorum”ifadesi ise %30,3 oranında bildirilmiştir. Fertilite endişeleri, obez kadınlarda fazla kilolu olanlara göre daha yüksek oranda ifade edilmiştir (p<0,05). Kadınların FFÖ puan ortalaması 63,75±11,24 olarak bulunmuş; %68,5'inin fertilite farkındalığının orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Fazla kilo ve obezite grupları arasında fertilite farkındalığı açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Bununla birlikte, fertiliteye ilişkin en az bir endişe bildiren kadınların FFÖ puan ortalaması (62,89±10,72), endişe bildirmeyen kadınlara (67,17±12,65) göre anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuş olup fertilite endişesi yaşayan kadınların farkındalık düzeylerinin daha düşük olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Araştırmanın sonucunda fazla kilolu ve obez kadınların önemli bir kısmının fertiliteye yönelik endişe yaşadığı ve farkındalık düzeylerinin çoğunlukla orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Obez kadınlar, fazla kilolu kadınlara kıyasla fertiliteye ilişkin bazı endişeleri daha yüksek oranda deneyimlemektedir. Fertilite endişeleri olan kadınların fertilite farkındalık düzeyleri daha düşüktür. Sağlık profesyonelleri, fazla kilolu ve obez kadınların fertilite konusundaki farkındalık düzeylerini artırmaya yönelik eğitim ve danışmanlık programları geliştirmelidir. Fertiliteye ilişkin endişeleri olan kadınlar erken dönemde belirlenerek psikososyal destek sağlanmalı ve bireyselleştirilmiş bilgilendirme yapılmalıdır. Kilo yönetimi programları, kadınların beden imajı ve kiloya bağlı doğurganlık endişeleri dikkate alınarak üreme sağlığı eğitimine entegre edilmelidir. Farkındalık yaratma müdahalelerinin doğurganlık endişeleri üzerindeki etkisinin daha fazla araştırma ile değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis aimed to determine the concerns and awareness of overweight and obese women about fertility. A descriptive and cross-sectional research design was used in the study. The study was conducted with 390 women who applied to the obstetrics and gynaecology outpatient clinic of a private hospital in Kayseri between 8 January and 28 March 2024. The data were collected using a“Descriptive Characteristics Assessment Form,”a“Fertility Concerns Assessment Form,”and the“Fertility Awareness Scale (FAS).”The data were analysed using descriptive statistics, chi-square test, and independent samples t-test. It was found that 50.5% of the participants were overweight, while 49.5% were obese. The three most common statements of concern about fertility reported by the women were:“I believe that my weight may affect my fertility”(49.2%),“I find myself constantly doing research on what to do to get pregnant”(41.3%), and“I am afraid that if I do not start preparing my body/managing my condition now, my childbearing may be negatively affected”(41.3%). Moreover, nearly one-third of the participants stated their concerns, such as“I am worried that it will take longer than usual for me to get pregnant”(31.8%) and“Even if I have a child, I fear that I will not be able to have children again in the future”(33.1%). On the other hand, the statement,“If I cannot have a child, I am afraid that my family relationships will break down,”was reported at 30.3%. Fertility concerns were stated more frequently in obese women than in overweight women (p<0.05). The FAS mean score of the women was found to be 63.75±11.24, and 68.5% of them were moderately aware of fertility. No significant difference was found between the overweight and obesity groups for fertility awareness. However, the FAS mean score (62.89±10.72) of the women who reported at least one concern about fertility were significantly lower than the score of women who reported no concern (67.17±12.65), and the women who had fertility concerns were less aware (p<0.05). The results of the study indicated that a great part of overweight and obese women had concerns about fertility, and their awareness levels were mostly moderate. Obese women are more concerned about fertility compared to overweight women. The women with fertility concerns were less aware of fertility. Healthcare professionals should design educational and counselling programmes to elevate the awareness level of overweight and obese women about fertility. Women with fertility concerns should be identified early, supported psychosocially, and informed individually. Weight management programmes should be integrated into reproductive health education, taking women's body image and weight-related fertility concerns into consideration. It is recommended that the effect of awareness-raising interventions on fertility concerns should be evaluated with further research.