Matematik öğretmen adaylarının matematik ve öz-düzenleme kavramlarına ait bilişsel yapılarının incelenmesi
The examination of cognative styles of mathematics teacher candidates about mathematics and self-regulation concepts
- Tez No: 985958
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel Yapı, Kelime İlişkilendirme Testi, Matematik Eğitimi, Öz Düzenleme, Tematik Analiz, Cognitive Structure, Word
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim matematik öğretmeni adaylarının“matematik”,“öz düzenleme”ve“matematikte öz düzenleme”kavramlarına ilişkin bilişsel yapıları incelenmiştir. Nitel araştırma desenine dayalı olarak yürütülen bu çalışmada, veri toplama aracı olarak Kelime İlişkilendirme Testi (KİT) kullanılmıştır. Katılımcıların verdiği kelime, cümle ve çizim temelli yanıtlar içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Frekans analizleriyle birlikte tematik sınıflandırma yapılmış; farklı sınıf düzeyleri ve cinsiyet değişkenlerine göre karşılaştırmalar gerçekleştirilmiştir. Ayrıca,“Matematikte Öz Düzenleme”dersini alan ve almayan öğrenciler arasındaki bilişsel yapı farklılıkları da incelenmiştir. Kodlama süreci iki bağımsız araştırmacı tarafından yürütülmüş, kodlayıcılar arası uyum katsayısı 0.86 olarak hesaplanmıştır. Bulgular, öğretmen adaylarının öz düzenlemeye dair çok boyutlu ve kavramsal bir yapı geliştirdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined the cognitive structures of pre-service elementary mathematics teachers regarding the concepts of“mathematics,”“self-regulation,”and“self-regulation in mathematics.”Employing a qualitative research design, data were collected using the Word Association Test (WAT). Participants' responses—comprising words, sentences, and drawings—were analyzed using content analysis. Frequency analysis and thematic categorization were conducted, and comparisons were made based on class level and gender. Additionally, cognitive differences between students who took the“Self-Regulation in Mathematics”course and those who did not were investigated. The coding process was carried out by two independent researchers, with an inter-coder reliability coefficient of 0.86. Findings revealed that the participants developed a multidimensional and conceptual understanding of self-regulation in the context of mathematics.