Ameliyat öncesi tamsulosin kullanımının semirigid ve fleksible ureterorenoskopi ameliyatlarının sonuçlarına olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of preoperative tamsulosin use on semirigid and flexible ureterorenoscopy outcomes
- Tez No: 525259
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY MEHMET GÖĞÜŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Ureterorenoskopi, alfa bloker, taşsızlık oranı, komplikasyon, Ureterorenoscopy, alpha-blocker, stone free rate, complication rate
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmamızın amacı semirigid veya fleksible ureterorenoskopi (URS) operasyonu öncesi alfa bloker kullanımının operasyon sonrası taşsızlık ve komplikasyon oranlarına olan etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya ocak 2010 – ocak 2017 arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilimdalında semirigid ve fleksible ureteroskopi yapılmış hastalar dahil edildi. Hastaların verileri retrospektif olarak toplandı. Rigid URS uygulanan 1554 hasta ve fleksible URS uygulanan 476 hastanın verileri ayrı ayrı değerlendirildi. Hastalar alfa bloker kullanma durumuna göre sınıflandı. Semirigid URS operasyonu yapılan hastalardan 296'sı alfa bloker kullanırken fleksible URS operasyonu yapılan hastalardan 90'ı alfa bloker kullanmaktaydı. Hastalar alfa bloker kullanıp kullanılmamasına göre ve alfa bloker kullanılıyorsa alfa bloker alt tipine göre dilatasyon yapılma durumu, Access sheat uygulama durumu, taşa ulaşabilme, taşsızlık durumu ve komplikasyon oranları açısından; ayrı ayrı karşılaştırıldı. Verilerin karşılaştırılması için ki-kare ve student t testi kullanıldı. Semirigid URS uygulanan hastaların ve fleksible URS uygulanan hastaların verileri ayrı ayrı değerlendirildi. Yaş, cinsiyet, taş boyutu, taş lokalizasyonu açısından gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Semirigid URS uygulanan ve alfa bloker kullanan hastalarda daha az dilatasyon gerektiği (p=0,002) taşa ulaşma başarısının daha yüksek olduğu (p=0,004) ve taşsızlık oranının daha yüksek olduğu (p=0,001) görüldü, bu hastalar daha az komplikasyon oranlarına(p=0,023) sahipti. Alfa bloker tiplerine göre tekrar değerlendirildiğinde tamsulosin veya silodosin kullanımında daha az dilatasyon gerektiği (p=0,011) taşa ulaşma başarısının daha yüksek olduğu (p=0,038) taşsızlık oranının daha yüksek olduğu (p=0,001) tespit edildi. Fleksible URS uygulanan ve alfa bloker kullanan hastalarda access sheat takılamama başarısızlığının daha az olduğu (p=0,005) taşa ulaşma başarısının daha yüksek olduğu (p=0,007) taşsızlık oranının daha yüksek oluğu (p=0,009) ve daha az komplikasyon geliştiği (p=0,022) tespit edilmiştir. Alfa bloker tiplerine göre tekrar değerlendirildiğinde tamsulosin veya silodosin kullanımının daha yüksek taşsızlık oranı ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. (p=0,037) Semirigid veya fleksible URS operasyonu öncesi alfa bloker kullanımı komplikasyon oranını düşürmekte ve taşsızlık oranını arttırmaktadır. Özellikle silodosin ve tamsulosin diğer alfa blokerlere göre taşsızlık oranı açısından daha yüksek başarıya sahiptir.
Özet (Çeviri)
The purpose of our study is to evaluate the effect of alpha-blocker use before semirigid or flexible ureterorenoscopy (URS) operations on post-operative stone-free and complication rates Patients who underwent semirigid and flexible URS at Department of Urology, Ankara University Faculty of Medicine between January 2010 and January 2017 were included in the study. Data of the patients were collected retrospectively. The data from 1554 patients who underwent semirigid URS, and 476 patients who underwent flexible URS were evaluated separately. Patients were classified based on alpha blocker use. Whereas 296 of the patients who underwent semirigid URS and 90 patients who underwent flexible URS were using alpha blocker, respectively.. Dilatation status, access sheat status, ability to reach the stone, stone-free and complication rates were compared between groups separately based on alpha blocker use, and alpha blocker subtype if they were using alpha blocker. Chi-square and student-t test were used to compare the data. Patients with semirigid URS and flexible URS were evaluated separately. There was no significant difference between groups in terms of age, gender, stone size, stone localization.Patients with Semirigid URS who used alpha-blockers needed less dilation (p = 0.002), had a higher rate of success of reaching the stones (p = 0.004), a higher stone-free rate (p = 0.001) and a lower complication rate (p = 0.023). When reevaluated based on alpha-blocker subtype, patients using tamsulosin or silodosin needed less dilation (p = 0,011), had a higher success rate of reaching the stone (p = 0.038), and a higher stone-free rate (p = 0.001) . Patients who underwent flexible URS, and used alpha-blockers had less frequent access sheat failures (p = 0.005), a higher success rate of reaching the stones (p = 0.007), a higher stone-free rate (p = 0.009) and less complications (p = 0.022). When re-evaluated based on alpha-blocker subtypes,, tamsulosin or silodosin use was associated with higher stone-free rates (p = 0.037). The use of alpha-blockers before semirigid or flexible URS operations reduce the complication rate and increase the stone-free rate. Silodosin and tamsulosin have especially higher success rates than other alpha blockers in terms of stone-free rate.